Почетна > Бизнис
Бизнис

У Русији почела трговина обвезницама деноминованим у кинеским јуанима

Московска берза је почела трговање обвезницама деноминованим у кинеским јуанима у настојању да привуче азијске инвеститоре, понудивши прво дужничке хартије које је издао руски произвођач алуминијума Русал, саопштила је данас највећа руска берза, преноси Танјуг.
Фото: Unsplash/eprouzet

„Дужнички инструменти деноминовани у кинеским јуанима отварају руским зајмопримцима још један извор девизне ликвидности“ изјавио је Глеб Шевеленков, шеф за тржиште дуга на Московској берзи, преноси Ројтерс.

Потражња за јуанима у Русији је порасла од 24. фебруара, након што је Русија покренула војну операцију у Украјини, а Запад увео свеобухватне санкције Москви ограничавајући њен приступ тржишту долара и евра.

У првој половини 2022. године, просечан дневни промет јуана на руском валутном тржишту порастао је за више од 12 пута, саопштила је Московска берза.

Обвезнице деноминоване у јуанима су намењене широком спектру инвеститора који користе кинеску валуту и осмишљене су с циљем да прошире могућности за професионалне берзанске учеснике и њихове клијенте, додаје се у саопштењу.

„Надамо се да ће у будућности појава јуанских обвезница на руском тржишту привући и стране, посебно азијске инвеститоре“ рекао је Шевеленков.

Две Русалове обвезнице деноминоване у јуанима, у вредности од 2,0 милијарде јуана (око 290 милиона евра) , чије је трговање почело данас, имају рок доспећа 2027. године.

Zbog cena goriva porasla cena putovanja

Преузмите андроид апликацију.