Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

U Novom Sadu otvoren „Muzej Tamburica festa“

Novi Sad je od pre par dana bogatiji za još jedan muzej, a ovaj najnoviji posvećen je „njenom veličanstvu“ – tamburici.
Foto: Wikimedia Commons

Naime, Novi Sad u godini, u kojoj nosi titulu Evropske prestonice kulture, dobio je novu kulturnu ustanovu, „Muzej Tamburica festa“, a muzej se nalazi u „Menratovoj palati“, reprezentativnom secesijskom zdanju izgrađenom 1908. godine, u Ulici kralja Aleksandra 14.

Otvaranjem ovog muzeja, Tamburica fest i Svetska tamburaška asocijacija, dobili su svoj dom u kojem će jedinstvenom muzeološkom postavkom, obuhvatiti više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini.

Najdragoceniji eksponat „Muzeja Tamburica festa“ zasigurno je tamburica koja je pripadala legendarnom Janiki Balažu. Ovaj vredan eksponat Muzeju je donirao naš čuveni panonski šansonjer, Zvonko Bogdan, počasni predsednik Svetske tamburaške asocijacije.

Osim ovog eksponata, posetioci će biti u prilici da vide i druge eksponate svih utemeljivača tamburaške kulture, instrumente i notne zapise Mite Oreškovića, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Marka Nešića, Janike Balaža i mnogih drugih, a sve na jednom mestu.

U formiranju muzeja, asistirao je zajednički tim značajnih institucija, Galerija matice srpske, Muzej Vojvodine, Akademija umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu, Vojvodine, Turistička organizacija Novog Sada.

Od 2021. godine, tamburica je upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Kako je u ime Svetske tamburaške asocijacije i Muzeja „Tamburica festa“ rekao osnivač Jovan Pejčić:

„Vojvodina bez tambure bi bila samo njiva, a Novi Sad grad bez duše. Sa ovim prostorom oplemenili smo sećanja na sve sjajne tamburaše i instrumente, sačuvali od zaborava i zaštitili našu tradiciju“.

„Ledena šuma“ – praznična i blistava čarolija Novog Sada (VIDEO)

 

Preuzmite android aplikaciju.