Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

У Новом Саду отворен „Музеј Тамбурица феста“

Нови Сад је од пре пар дана богатији за још један музеј, а овај најновији посвећен је „њеном величанству“ – тамбурици.
Фото: Wikimedia Commons

Наиме, Нови Сад у години, у којој носи титулу Европске престонице културе, добио је нову културну установу, „Музеј Тамбурица феста“, а музеј се налази у „Менратовој палати“, репрезентативном сецесијском здању изграђеном 1908. године, у Улици краља Александра 14.

Отварањем овог музеја, Тамбурица фест и Светска тамбурашка асоцијација, добили су свој дом у којем ће јединственом музеолошком поставком, обухватити више од два века тамбурашке традиције у Војводини.

Најдрагоценији експонат „Музеја Тамбурица феста“ засигурно је тамбурица која је припадала легендарном Јаники Балажу. Овај вредан експонат Музеју је донирао наш чувени панонски шансоњер, Звонко Богдан, почасни председник Светске тамбурашке асоцијације.

Осим овог експоната, посетиоци ће бити у прилици да виде и друге експонате свих утемељивача тамбурашке културе, инструменте и нотне записе Мите Орешковића, Васе Јовановића, Саве Вукосављева, Марка Нешића, Јанике Балажа и многих других, а све на једном месту.

У формирању музеја, асистирао је заједнички тим значајних институција, Галерија матице српске, Музеј Војводине, Академија уметности, Универзитет у Новом Саду, Војводине, Туристичка организација Новог Сада.

Од 2021. године, тамбурица је уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије.

Како је у име Светске тамбурашке асоцијације и Музеја „Тамбурица феста“ рекао оснивач Јован Пејчић:

„Војводина без тамбуре би била само њива, а Нови Сад град без душе. Са овим простором оплеменили смо сећања на све сјајне тамбураше и инструменте, сачували од заборава и заштитили нашу традицију“.

„Ledena šuma“ – praznična i blistava čarolija Novog Sada (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.