Početna > Svet
Svet

Turska: Švedska mora da preduzme odlučne mere protiv PKK da bi ušla u NATO

Turska neće podržati ulazak Švedske u NATO ako Stokholm ne preduzme odlučne mere protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), izjavio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, komentarišući kurdski protest u Stokholmu.
Foto: Tanjug/AR/Ali Unal

„PKK je mina na švedskom putu ka NATO članstvu. Ako švedska vlada ne odgovori adekvatno na ovakve događaje, nećemo dati odgovor koji Švedska očekuje da bi ušla u NATO“, rekao je Čavušoglu za televiziju TRT.

Čavušoglu je dodao da je Ankara očekivala od Stokholma da poštuje memorandum o borbi protiv terorističkih organizacija, što je turski uslov za ulazak Švedske u NATO.

Prema turskom ministru spoljnih poslova, „Švedska mora da izabere“, prenosi TASS.

U Stokholmu su juče održane demonstracije pristalica PKK, na kojima su upućene uvrede predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

Demonstranti su ispred gradske većnice Stokholma obesili za noge lutku koja predstavlja predsednika Erdogana, što je izazvalo bes zvanične Ankare.

Švedski ambasador u Turskoj Stefan Herstrom je pozvan na razgovor i uručena mu je protestna nota zbog ovog incidenta.

Minstar inostranih poslova Švedske Tobias Bilstrom se ogradio od ovog incidenta, ali nije direktno pomenuo nijednu zemlju, prenosi Rojters.

„Vlada štiti otvorenu debatu o političkim izborima, ali snažno se ograđuje od pretnji i poruka mržnje, koje su usmerene protiv političkih predstavnika“, napisao je Bilstrom na Tviteru.

Japan na proleće ili leto planira puštanje vode iz Fukušime u more

Preuzmite android aplikaciju.