Почетна > Свет
Свет

Јапан на пролеће или лето планира пуштање воде из Фукушиме у море

Јапанска влада је данас дала процену да би вода из оштећене нуклеарне електране Фукушима могла бити пуштена у море, „отприлике овог пролећа или лета“, преноси Ројтерс.
Фото: Pixabay/distelAPPArath

У априлу 2021, влада је одобрила испуштање више од милион тона озрачене воде са локације након филтрацијског третмана у океан, а план је био да се то понови „за око две године“ у то време.

Јапанско министарство спољних послова саопштило је у јулу да регулатори сматрају да је безбедно испуштање воде, која ће бити филтрирана да би се уклонила већина изотопа, иако би и даље садржала трагове трицијума, изотопа водоника који се тешко одваја од воде.

Овај план је наишао на јак отпор локалних рибарских удружења због утицаја које испуштање ове воде може имати на њихов живот.

Државе у окружењу, укључујући Јужну Кореју и Кину, такође су изразиле забринутост, наводи британска агенција.

У марту 2001. године земљотрес је покренуо цунами који је изазвао нуклеарну катастрофу у електрани Фукушима удаљену око 220 километара североисточно од Токија.

У земљотресу и цунамију погинуло је више од 18.500 људи, а нико није званично регистрован као жртва несреће у нуклеарној електрани у Фукушими.

Боингов 737 Маx поново на домаћим летовима у Кини

Преузмите андроид апликацију.