Почетна > Свет
Свет

Боингов 737 Маx поново на домаћим летовима у Кини

Кина је поново дозволила летење авиона Боинг 737 Маx, након скоро четири године, пошто су летови тим авионом обустављени због несрећа са смртним исходима 2018. и 2019., преноси Ројтерс.
Фото: Танјуг/АP Photo/Carolyn Kaster, File

Авион Боинг 737 Маx компаније „Чајна саутерн ерлајнз“ полетео је данас у 12.45 часова по локалном времену из Гуангџоуа за Џенгџоу, наводи сајт за праћење летова „FLIGHT RADAR24“.

Најпродаванији модел америчке компаније приземљен је у марту 2019. након фаталних несрећа у Индонезији и Етиопији, али је враћен у употребу широм света крајем 2020. године након модификација у авиона и обуци пилота.

Кина је последње велико тржиште које је наставило летове Боинг 737 Маx, у тренутку трговинских тензија са САД, али и повратка домаће потражње за путовањима након укидања строгих ограничења политике нултог ковид-19, наводи британска агенција.

Стране авио-компаније почеле су да лете Маx-ом за Кину у октобру 2022. године, што је био знак да прва земља која је приземљила модел након несрећа попушта своју рестриктивну политику.

Боинг је у октобру саопштио да има још 138 авиона произведених за кинеске превознике који чекају у САД да буду испоручени.

Саопштено је и да је почела препродаја авиона другим авио-превозницима, с обзиром да није било конкретних знакова да ће кинеске авио-компаније преузети авионе у блиској будућности.

Боинг је током 2022. испоручио Кини осам авиона, док је Ербас испоручио више од 100.

Оба западна произвођача такође се суочавају са новим изазовом на тржишту, кинеским великим путничким авионом Ц919, који је у децембру обавио свој први валидациони лет за кинеску авио-компанију, иако је потребно време да се повећа његова производња, наводи Ројтерс.

Пронађен документ: Болсонаро хтео да мења изборне резултате

Преузмите андроид апликацију.