Почетна > Свет
Свет

Пронађен документ: Болсонаро хтео да мења изборне резултате

Бразилска полиција пронашла је у кући министра правде бившег председника Жаира Болсонара нацрт документа који асоцира на покушај мешања у резултате октобарских избора које је Болсонаро изгубио. Изјавиле су данас две особе упознате са истрагом.
болсонаро
Фото: Танјуг/AP/Eraldo Peres

Предложени документ, разрађен након Болсонароовог тесног пораза од Луиза Ињасија Луле да Силве довео би до неке врсте ванредног стања. Што би отворило могућност за промену резултата избора, рекли су извори, пренео је Ројтерс.

Документ је пронађен у уторак када је полиција претресла дом Андерсона Тореса. Који је постао шеф обезбеђења Бразилије након што је Лула преузео дужност 1. јануара.

Судија Врховног суда наложио је хапшење Тореса у вези са безбедносним пропустима који су дозволили Болсонаровим присталицама да у недељу упадну у владине зграде покушавајуcћи да изазову војни удар у коме би Лула био збачен.

О проналаску документа прве су известиле бразилске новине „Фолха де С. Пауло“. Торес, који је отишао из Бразила на Флориду након што је постао шеф безбедности Бразилије, рекао је да је документ процурео у његовом одсуству да би створио „лажни наратив“.

„Поштујем бразилску демократију. Моја савест је чиста што се тиче мојих поступака као министра“, истакао је Торес, преноси Танјуг.

Адвокат бившег министра правде рекао је Ројтерсу да није упознат са документом, али је додао да је било немогуćе променити изборни резултат, те најавио да ће се његов клијент вратити сутра у Бразилију како би припремио одбрану.

Garland savetnik u istrazi o postupanju Bajdena sa osetljivim dokumentima

 

Преузмите андроид апликацију.