Ovi trikovi će vam olakšati kuvanje i čuvanje namirnica. Ovo su mali ali i te kako efikasni kuhinjski trikovi koji će vam rešiti neke od problema i skratiti vreme provedeno u kuhinji.
Kako brzo izvaditi semenke iz povrća?
Da biste brzo izvadili semenke iz tikvi ili tikvica, uzmite kašiku za sladoled. Njene oštre ivice će sa lakoćom sastrugati semenke iz povrća. Takođe je možete koristiti i za pravljenje tanko rezane salate.
Kako ukloniti višak masti iz skuvane hrane?
Ako se ispostavi da je jelo koje ste skuvali isuviše masno, taj višak se može ukloniti pomoću nekoliko kockica leda i sa papirnim ubrusom. Omotajte led u papirni ubrus i njime prebrišite površinu hrane. Led će se ponašati kao magnet, privlačiće mast k sebi i zgusnuti je na maramici.
Olakšajte i ljušćenje kuvanih jaja
Dodajte sodu bikarbonu ili sirće u vodu u kojoj kuvate jaja. Ove supstance ulaze u ljuske i čine da one lakše budu skinute.
Kako iscediti više soka iz citrusnog voća?
Da biste do zadnje kapi iscedili limun, prvo ga ohladite u frižideru, a zatim ga zagrejte na 15-20 sekundi u mikrotalasnoj.
Kako metalnom posuđu vratiti njego pređašnji sjaj
Da biste nerđajućem čeliku odnosno posuđu od njega, vratili sjaj, operite ga u mešavini sirćeta i vode. Ukoliko posuđe nema ovakvih delova od golog metala, isti efekat možete postići ako ga potopite u istom rastvoru tokom noći.
Kako narendati mekši sir bez puno nereda?
Držite ga u frižideru pola sata pre rendanja. Sir će se stvrdnuti i neće se lepiti za rende. Biće ga lakše i posuti.
Kako seći crni luk bez suza?
I ovde će vam pomoći zamrzivač. Stavite luk na 30 minuta pre seckanja u njega. Imajte na umu da ovo vredi raditi samo ukoliko planirate da kuvate luk. Nemojte ga podvrgavati ovom tretmanu ukoliko želite salatu sa njime jer će izgubiti hrskavost.
Pametan način za kuvanje paste
Ukoliko ne želite da vam voda iskipi iz lonca dok ga ne gledate, stavite drvenu varjaču ili kašiku preko vrha lonca. Drvo će sprečiti penu da se prelije preko ivice.
Kako ispeći celo pile?
Kada pečete piletinu (ili neku drugu živinu) u komadu, polegnite je na grudi. Zbog toga što grudi sadžre najviše mesa, što su bliže izvoru toplote, to će se pre temeljito ispeći.
Pravi način za podgrevanje pečenih jela
Kada podgrevate picu ili druga pečena jela u mikrotalasnoj peći, stavite i šoljicu vode uz jelo. Vlaga će sprečiti testo da se isuši i sačuvaćete hrskavost kore.
Savršeno pečena jaja
Nakon što zagrjete ulje u tiganju i razbijete nekoliko jaja, pričekajte da se počnu peći. Nakon toga u tiganj stavite malo vode, svega jednu do dve kašičice. Nakon toga poklopite poklopcem i pecite.
Plastična folija
Da li vam se film-folija razvlači neujednačeno i cepa se? Držite je u frižideru, kao profesionalci. Hladna plastična folija se bolje ponaša, manje se lepi i manje cepa, što će vas spasiti onog poznatog osećaja frustracije.
Čišćenje u kuhinji
Pravi način za pranje tiganja posle prženja u njemu
Da biste liveni tiganj sačuvali od pojave korozije, izbegavajte da ga perete sa regularnim tečnim deterdžentima za sudove. Koristite kuhinjsku so za to. Ova metoda će takođe ukloniti i primljene mirise od začina koji su se kuvali u njemu.
Kako rešiti ruke neprijatnih mirisa
Da biste tvrdokoran miris belog luka ili crnog skinuli sa ruku, upotrebite za to so ili limun. Samo ih utrljate u ruke i isperite pod vodom.
Kako metalnom posuđu vratiti njego pređašnji sjaj
Da biste nerđajućem čeliku odnosno posuđu od njega, vratili sjaj, operite ga u mešavini sirćeta i vode. Ukoliko posuđe nema ovakvih delova od golog metala, isti efekat možete postići ako ga potopite u istom rastvoru tokom noći.
Samo jednu stvar treba da uradite: Jednostavan trik da vam ulje ne prska iz tiganja
Preuzmite android aplikaciju.