Dobra marinada omekšava meso i daje mu finu aromu, a koliko je svetskih kuhinja, toliko različitih kombinacija začina i drugih dodataka.
Ako ste naklonjeni azijskim specijalitetima, možete probati marinadu po uzoru na vaš omiljeni vijetnamski sos za razne grickalice, zvanu „nuoc cham“.
Marinada prilagođena zapadnjačkim ukusima, međutim, ne sadrži previše egzotičnih sastojaka, ni ljutih, pa nema straha. Kako vijetnamska marinada sadrži dosta kiseline, dovoljno je da se meso ili riba mariniraju 15-30 minuta.
Idealna je za brzo mariniranje govedine, svinjetine ili piletine, ali i ribe.
Meso možete samo premazati četkom ili poslužiti kao prilog. Zgodno je dodati i mleveno meso ako ga koristite za tortilje ili neku drugu užinu ovog tipa.
Sastojci za marinadu:
- 1/2 malog bosiljka
- 1/2 gomile svežih stabljika korijandera
- 4 čena belog luka
- 3/4 šolje soka od limete (6 do 8 limete)
- 1/4 šolje ribljeg sosa
- 2 do 3 kašike šećera
Priprema:
Grubo iseckajte 1/2 male ljutike i 1/2 veze korijandera. Dodajte 4 čena belog luka, 3/4 šolje soka od limete, 1/4 šolje ribljeg sosa i 2 kašike šećera i umutite u glatku smesu. Probajte i dodajte još jednu kašiku šećera po potrebi.
Preuzmite android aplikaciju.