Početna > Život i stil
Život i stil

Trik kako da limun zadrži svežinu i do mesec dana

Svi volimo da držimo limun u činiji i na stolu u kuhinji ili dnevnoj sobi jer jednostavno izgleda prelepo. Međutim, ovako očuvan limun nije najbolje očuvan. U našim krajevima nije retkost da se paradajz, luk, pa čak i krompir čuvaju u frižideru. Iako to nije idealno mesto za skladištenje.
Foto: Pixabay/RichardJohn

Limun se retko čuva u frižideru, a često i napolju, što je opet pogrešno. Posle sedam dana limun se na sobnoj temperaturi stvrdne i teško ćete iscediti sok iz njega. Osim toga, gubi deo svoje dragocene vrednosti. Ali rešenje postoji i veoma je jednostavno.

Trik je u ovome. Da bi ste produžili vek limunu i da bi zadržao ukus, sočnost, mekoću i do mesec dana, najbolje ga je čuvati u frižideru u zatvorenoj plastičnoj kesi ili zip kesama. Nećete ništa promeniti ako ga samo stavite u frižider.

Zapečaćena plastična kesa je ključna ovde. Dakle, osim ako ne koristite sve limune koje kupite u roku od 5 dana, od sada ih čuvajte na ovaj način. Zamrzavanje je odlična ideja.

Nova naučna studija je dokazala da limunoidi, prirodna jedinjenja prisutna u limunu i drugim agrumima, sprečavaju i snažno zaustavljaju razvoj ćelija raka, posebno raka dojke.
Foto: Pixabay/stevepb

Naučnici takođe naglašavaju da od limuna ne treba bacati ništa, ni meso limuna sa sokom, ni semenke, a pogotovo ne koru. Kora limuna sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna.

Pored antikancerogenog dejstva, ceo limun pomaže u oslobađanju organizma od toksina, ima antimikrobni efekat protiv bakterijskih infekcija i gljivica, efikasan je protiv unutrašnjih parazita i glista, reguliše krvni pritisak, deluje kao antidepresiv i odličan je u borbi protiv stresa i nervoze.

Osim očiglednih zdravstvenih razloga, evo kako ćete uživati u njegovom predivnom sveukupnom ukusu kao nikada do sada, posebno u kori. Jednostavno je, uzmite neprskani limun (ako nemate provereni domaći, kupite organski organski limun u većoj meri prodavnicama ili prodavnicama zdrave hrane), dobro operite i stavite u zamrzivač (možete cele, a možete i iseći na kriške).
Foto: Pixabay/varintorn

Kada ste dobro zamrznuli limun, izvadite ga i narendajte. Zatim možete posipati salate, sladoled, supe, žitarice, rezance, dodati ga u  svoje omiljeno piće ili ga možete koristiti u bilo čemu drugom. Ono što ćete doživeti je potpuno nov ukus u kome će uživati sva vaša čula  i telo će vam zahvaliti.

Žuta, mirisna i sadrži više vitamina C od limuna

Preuzmite android aplikaciju.