Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Трик како да лимун задржи свежину и до месец дана

Сви волимо да држимо лимун у чинији и на столу у кухињи или дневној соби јер једноставно изгледа прелепо. Међутим, овако очуван лимун није најбоље очуван. У нашим крајевима није реткост да се парадајз, лук, па чак и кромпир чувају у фрижидеру. Иако то није идеално место за складиштење.
Фото: Pixabay/RichardJohn

Лимун се ретко чува у фрижидеру, а често и напољу, што је опет погрешно. После седам дана лимун се на собној температури стврдне и тешко ћете исцедити сок из њега. Осим тога, губи део своје драгоцене вредности. Али решење постоји и веома је једноставно.

Трик је у овоме. Да би сте продужили век лимуну и да би задржао укус, сочност, мекоћу и до месец дана, најбоље га је чувати у фрижидеру у затвореној пластичној кеси или зип кесама. Нећете ништа променити ако га само ставите у фрижидер.

Запечаћена пластична кеса је кључна овде. Дакле, осим ако не користите све лимуне које купите у року од 5 дана, од сада их чувајте на овај начин. Замрзавање је одлична идеја.

Нова научна студија је доказала да лимуноиди, природна једињења присутна у лимуну и другим агрумима, спречавају и снажно заустављају развој ћелија рака, посебно рака дојке.
Фото: Pixabay/stevepb

Научници такође наглашавају да од лимуна не треба бацати ништа, ни месо лимуна са соком, ни семенке, а поготово не кору. Кора лимуна садржи 5 до 10 пута више витамина него сам сок од лимуна.

Поред антиканцерогеног дејства, цео лимун помаже у ослобађању организма од токсина, има антимикробни ефекат против бактеријских инфекција и гљивица, ефикасан је против унутрашњих паразита и глиста, регулише крвни притисак, делује као антидепресив и одличан је у борби против стреса и нервозе.

Осим очигледних здравствених разлога, ево како ћете уживати у његовом предивном свеукупном укусу као никада до сада, посебно у кори. Једноставно је, узмите непрскани лимун (ако немате проверени домаћи, купите органски органски лимун у већој мери продавницама или продавницама здраве хране), добро оперите и ставите у замрзивач (можете целе, а можете и исећи на кришке).
Фото: Pixabay/varintorn

Када сте добро замрзнули лимун, извадите га и нарендајте. Затим можете посипати салате, сладолед, супе, житарице, резанце, додати га у  своје омиљено пиће или га можете користити у било чему другом. Оно што ћете доживети је потпуно нов укус у коме ће уживати сва ваша чула  и тело ће вам захвалити.

Žuta, mirisna i sadrži više vitamina C od limuna

Преузмите андроид апликацију.