Početna > Život i stil
Život i stil

Tri namirnice koje skraćuju život – tvrdi se u studiji

Istraživanje koje je trajalo 32 godine, a koje je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta Penstejt u Pensilvaniji pokazalo je koje bi namirnice trebalo da jedete s oprezom.
Foto: Unsplash/Lily Banse

Potencijalna opasnost leži u činjenici da govedina, piletina i mlečni proizvodi sadrže sumporne aminokiseline.

Studija je pokazala da konzumiranje velike količine tih kiselina može da dovede do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i do smrtonosnog ishoda.

Ozbiljno veliki brojevi
Foto: Unsplash/Brian Suman

Kad su istraživači pregledali rezultate gotovo 120.700 učesnika iz dve dugotrajne studije, primetili su da oni koji su uzimali dvostruko veću količinu sumpornih aminokiselina od one koja se smatra razumnom „imaju 12 odsto povećan godišnji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 28 odsto povećan rizik od umiranja od tog stanja tokom 32-godišnjeg razdoblja istraživanja“.

Takođe su otkrili da najveći deo sumpornih aminokiselina dolazi iz hrane poput govedine, piletine i mlečnih proizvoda.

„U novom istraživanju se ističe da je ishrana bogata životinjskim belančevinama povezana s lošijim zdravljem. A tipična američka ishrana sadrži previše te hrane“, kaže nutricionistkinja Lisa Jang.

„Studija takođe pokazuje da bi ishrana koja je zdrava za srce trebalo da uključuje više voća i povrća, kao i biljne proteine poput graška i orašastih plodova umesto mesa i mlečnih proizvoda.“

Nije potrebna eliminacija ove hrane

„Ne moramo da eliminišemo hranu bogatu sumpornim aminokiselinama, poput mesa i mlečnih proizvoda, ali bi trebalo da se usredsredimo na stvaranje zdravih obrazaca ishrane“, kaže Jangova.


Namirnice zbog kojih nećete ni osetiti pad imuniteta tokom prelaznog perioda

Preuzmite android aplikaciju.