Да ли се и ви осећате поспано након ручка? Нисте једини, овај проблем мучи многе. Сазнајте коју храну је најбоље јести за ручак, а коју треба избегавати.
Ручак је најбоље јести око 12 или 13 часова. Ако га одложите за касније поподне, вероватно ћете постати веома гладни и стога ћете имати већу жељу за храном пуном шећера и масти као што су пржена храна, слаткиши и колачи.
Идеалан ручак треба да садржи витамине, минерале, здраве масти, угљене хидрате и протеине.
Угљени хидрати и масти дају нам енергију, док су протеини неопходни за правилно функционисање нашег тела.
Најбоља храна за ручак је:
- сендвичи (са пилетином, јајима, туњевином, сиром или говедином) и тестенином од целог зрна
- салате
- рибе као што су скуша, лосос и сардине
- супе
- просо и кус-кус
Следеће 3 намирнице су најгори избор за ручак јер изазивају пад енергије:
Помфрит
Помфрит се пржи на пуно уља и прости су угљени хидрати које увек треба избегавати јер након што нагло подигну ниво шећера у крви и он нагло опадне. Ако за ручак једете помфрит, највероватније ћете осетити нагли пад енергије, летаргију и поспаност.
Кравље млеко
Иако кравље млеко може бити део уравнотежене исхране, оно може негативно утицати на ниво енергије у телу. Кравље млеко је теже сварљиво, због чега је за процес варења потребна помоћ веће количине крви која одлази у црева, а остатак тела мора да функционише са смањеним протоком крви. Губитак крви може изазвати летаргију.
Путер од кикирикија
Након што поједете сендвич са путером, велика је вероватноћа да ћете постати поспани. Кривац за поспаност је аминокиселина триптофан, која се налази у овом намазу. Али не морате у потпуности да избегавате путер од кикирикија, само га комбинујте са ‘супер’ храном која нам даје енергију као што су авокадо, чиа семенке и салатама.
Преузмите андроид апликацију.