Početna > Život i stil
Život i stil

Tri namirnice koje nikada ne biste smeli jesti za ručak

Da li se i vi osećate pospano nakon ručka? Niste jedini, ovaj problem muči mnoge. Saznajte koju hranu je najbolje jesti za ručak, a koju treba izbegavati.
Foto: Pixabay/vivienviv0

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 časova. Ako ga odložite za kasnije popodne, verovatno ćete postati veoma gladni i stoga ćete imati veću želju za hranom punom šećera i masti kao što su pržena hrana, slatkiši i kolači.

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masti, ugljene hidrate i proteine.

Ugljeni hidrati i masti daju nam energiju, dok su proteini neophodni za pravilno funkcionisanje našeg tela.

Najbolja hrana za ručak je:
  • sendviči (sa piletinom, jajima, tunjevinom, sirom ili govedinom) i testeninom od celog zrna
  • salate
  • ribe kao što su skuša, losos i sardine
  • supe
  • proso i kus-kus
Sledeće 3 namirnice su najgori izbor za ručak jer izazivaju pad energije: 
Pomfrit

Pomfrit se prži na puno ulja i prosti su ugljeni hidrati koje uvek treba izbegavati jer nakon što naglo podignu nivo šećera u krvi i on naglo opadne. Ako za ručak jedete pomfrit, najverovatnije ćete osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

Kravlje mleko

Iako kravlje mleko može biti deo uravnotežene ishrane, ono može negativno uticati na nivo energije u telu. Kravlje mleko je teže svarljivo, zbog čega je za proces varenja potrebna pomoć veće količine krvi koja odlazi u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može izazvati letargiju.

Puter od kikirikija

Nakon što pojedete sendvič sa puterom, velika je verovatnoća da ćete postati pospani. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan, koja se nalazi u ovom namazu. Ali ne morate u potpunosti da izbegavate puter od kikirikija, samo ga kombinujte sa ‘super’ hranom koja nam daje energiju kao što su avokado, čia semenke i salatama.

Recept dana: Ručak za 310 dinara

Preuzmite android aplikaciju.