Početna > Srbija
Srbija

Top pet događaja koji su obeležili prethodnu sedmicu

Kratak pregled događaja koji su obeležili prethodnu nedelju u našoj zemlji:

1. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Pančevu je otvorio novu fabriku kompanije Brose. Izgradnja novih pogona Brosea počela je u martu 2020. godine, a od jula ove godine više od 350 zaposlenih prizvodi električne motore ventilatora za automobilske hladnjake i elektroniku. Puštanje proizvodne linije na kojoj će se izrađivati električne pumpe za ulje planirano je za početak 2022. godine. Brose će do početka naredne godine uložiti ukupno 120 miliona evra u prvu fazu izgradnje pogona, koji se prostiru na oko 60.000 kvadratnih metara. Već je najavljeno proširenje proizvodnih linija gde bi do 2025. godine trebalo da radi ukupno 1.100 zaposlenih, uz ciljani promet srpskog dela kompanije od oko 440 miliona evra.

Foto: Tanjug/Miloš Milojević

2. Odžan je skup Nesvrstanih zemalja u Beogradu povodom 60. godišnjice od osnivanja tog pokreta. Ovim skupom povećan je ugled i autoritet Srbije u svetu. U okviru dvodnevnog skupa održano je više stotina bilateralnih sastanaka. U Beograd došlo više od 40 ministara spoljnih poslova i mnogi su od njih jedva čekali da se sretnu sa svojim kolegama sa raznih meridijana širom sveta i razmene mišljenje.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

3. Ove godine je dostignut rekordan prihod od IT sektora i on iznosi 1,7 milijardi evra. IT sektor je jedan od najbrže rastućih sektora srpske privrede.

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

4. Na jubilarnom 10. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2021, u Beogradu, svečano je predstavljeno novo borbeno multifunkcionalno vozilo “Lazanski”. Ovo vozilo je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavu Lazanskom.

Foto: PrtSc/AlphaSix/YouTube

5. ,,Air Serbia“ je uvela direktne letove iz Kraljeva za Beč.

 

Preuzmite androidaplikaciju.