Почетна > Србија
Србија

Топ пет догађаја који су обележили претходну седмицу

Кратак преглед догађаја који су обележили претходну недељу у нашој земљи:

1. Председник Србије Александар Вучић је у Панчеву је отворио нову фабрику компаније Бросе. Изградња нових погона Бросеа почела је у марту 2020. године, а од јула ове године више од 350 запослених призводи електричне моторе вентилатора за аутомобилске хладњаке и електронику. Пуштање производне линије на којој ће се израђивати електричне пумпе за уље планирано је за почетак 2022. године. Бросе ће до почетка наредне године уложити укупно 120 милиона евра у прву фазу изградње погона, који се простиру на око 60.000 квадратних метара. Већ је најављено проширење производних линија где би до 2025. године требало да ради укупно 1.100 запослених, уз циљани промет српског дела компаније од око 440 милиона евра.

Фото: Танјуг/Милош Милојевић

2. Оджан је скуп Несврстаних земаља у Београду поводом 60. годишњице од оснивања тог покрета. Овим скупом повећан је углед и ауторитет Србије у свету. У оквиру дводневног скупа одржано је више стотина билатералних састанака. У Београд дошло више од 40 министара спољних послова и многи су од њих једва чекали да се сретну са својим колегама са разних меридијана широм света и размене мишљење.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

3. Ове године је достигнут рекордан приход од ИТ сектора и он износи 1,7 милијарди евра. ИТ сектор је један од најбрже растућих сектора српске привреде.

Фото: Pixabay/PhotoMIX-Company

4. На јубиларном 10. Међународном сајму наоружања и војне опреме Партнер 2021, у Београду, свечано је представљено ново борбено мултифункционално возило “Лазански”. Ово возило је добило име по недавно преминулом новинару и војном аналитичару Мирославу Лазанском.

Фото: PrtSc/AlphaSix/YouTube

5. ,,Air Serbia“ је увела директне летове из Краљева за Беч.

 

Преузмите андроид апликацију.