Почетна > Бизнис
Бизнис

Свињско месо почело да појефтињује

После више месеци папрених цена свињско месо почело је недавно благо да појефтињује и у малопродаји. Тренд смањења откупних цена свиња на сточним пијацама уочен је још средином децембра, а резултат се коначно може осетити и у месарама.
Фото: Unsplash/emily8103

У једном од највећих трговинских ланаца у Београду забележено је да се свињске крменадле, из домаће производње, продају за 531 динар по килограму. У августу прошле године држава је продужила ограничење цена меса тако да свињски бут у малопродаји, рецимо, није смео да кошта више од 750 динара. Ова категорија меса у супермаркетима јуче је могла да се пазари за 650 динара.

Цена свињске плећке је 623 динара, такозвани „шол” 698, док филе као једна од најскупљих категорија и даље бележи високу цену од готово 1.200 динара по килограму. Ово је потврда скорашњих предвиђања познавалаца тржишта да ће месо у Србији почети да појефтињује непосредно после празника.

И на сточним пијацама, према анализи репортера Система тржишних информација (СТИПС) цене свиња су у великом броју градова у Србији биле у паду.

Јасно је шта о овоме мисле произвођачи, будући да је цена товних свиња, у периоду од месец дана, са 240 динара, снижена и на мање од 200 динара.

Аграрни аналитичар Чедомир Кецо, казао је да тренутна дешавања наравно не погодују фармерима.

„Једно време свиње су биле скупље од јунади, што је потврда вишегодишње осцилације цена и то је утицало на пад производње у оба сектора. Код јунади смо за годину и по дана изгубили 4.000 произвођача, толико њих је престало да тови“ рекао је он.

Građani u proseku zaduženi po 1.800 evra

Преузмите андроид апликацију.