Posle više meseci paprenih cena svinjsko meso počelo je nedavno blago da pojeftinjuje i u maloprodaji. Trend smanjenja otkupnih cena svinja na stočnim pijacama uočen je još sredinom decembra, a rezultat se konačno može osetiti i u mesarama.
U jednom od najvećih trgovinskih lanaca u Beogradu zabeleženo je da se svinjske krmenadle, iz domaće proizvodnje, prodaju za 531 dinar po kilogramu. U avgustu prošle godine država je produžila ograničenje cena mesa tako da svinjski but u maloprodaji, recimo, nije smeo da košta više od 750 dinara. Ova kategorija mesa u supermarketima juče je mogla da se pazari za 650 dinara.
Cena svinjske plećke je 623 dinara, takozvani „šol” 698, dok file kao jedna od najskupljih kategorija i dalje beleži visoku cenu od gotovo 1.200 dinara po kilogramu. Ovo je potvrda skorašnjih predviđanja poznavalaca tržišta da će meso u Srbiji početi da pojeftinjuje neposredno posle praznika.
I na stočnim pijacama, prema analizi reportera Sistema tržišnih informacija (STIPS) cene svinja su u velikom broju gradova u Srbiji bile u padu.
Jasno je šta o ovome misle proizvođači, budući da je cena tovnih svinja, u periodu od mesec dana, sa 240 dinara, snižena i na manje od 200 dinara.
Agrarni analitičar Čedomir Keco, kazao je da trenutna dešavanja naravno ne pogoduju farmerima.
„Jedno vreme svinje su bile skuplje od junadi, što je potvrda višegodišnje oscilacije cena i to je uticalo na pad proizvodnje u oba sektora. Kod junadi smo za godinu i po dana izgubili 4.000 proizvođača, toliko njih je prestalo da tovi“ rekao je on.
Preuzmite android aplikaciju.