Šafran se ne naziva bez razloga kraljem začina u arapskom svetu. Veoma je vredan i ima mnoga lekovita svojstva, a svojim misterioznim ukusom daće drugu dimenziju svakom jelu.
Evo kako sve to možete iskoristiti.
Šafran je vekovima bio simbol bogatstva i mudrosti, a dobija se iz cveta biljke iz porodice perunika. Koriste se samo prašnici, dok se latice ponekad koriste u medicinske svrhe.
Iako se već neko vreme vodi debata o tome odakle ova biljka, mnogo toga ukazuje da je to bio Krit u Grčkoj, a danas se gaji od zapadnog Mediterana do Indije.
Period kada se šafran bere veoma je kratak, od kraja oktobra do početka novembra i to samo u određeno doba dana, u ranim jutarnjim satima.
Šafran se danas prodaje skuplje od tartufa i kavijara i može dostići cenu od 14 evra za gram. Slično kurkumi, osim u lečenju i kuvanju kroz istoriju je korišćena za farbanje tkanina jer daje narandžastu boju kao na budističkoj odeći.
Protiv depresije, za metabolizam i ljubav
Ovaj začin je intenzivne arome, slatko-gorkog ukusa i spada u grupu začina koji hlade. U staroj Grčkoj se koristio za nesanicu, kao afrodizijak, korišćen je za ublažavanje mamurluka, a dodavan je u kupke zbog jakog i opojnog mirisa. Prema ajurvedi, čaj od šafrana pomaže kod depresije ako se pije redovno jer podiže nivo serotonina u mozgu. Poznata je latinska izreka iz 15. veka koja opisuje nekoga ko je dobro raspoložen: „Dormirit in sacco croci“ što znači spavao je u vreći sa šafranom.
Knjiga joga biljaka naglašava njegovu moć da revitalizuje krv, cirkulaciju i ženski reproduktivni sistem i dobro utiče na metabolizam. U pripremi sa drugim biljkama ima tonizujuća svojstva, a kao začin poboljšava asimilaciju hrane u dublja tkiva. Autori takođe ističu da na energetskom nivou postoji vibracija ljubavi, posvećenosti i milosrđa.
Preporučuje se i za bolje varenje hrane, kod glavobolje, vrtoglavice, problema sa bubrezima i očima, podiže imunitet i produžava vitalnost.
Sa šafranom se kuva na nekoliko načina:
Možete ga prvo potopiti u vodu ili mleko oko 15 minuta, dodati u isto vreme sa drugim začinima ili na kraju kuvanja izmrviti u posudu i ostaviti da odstoji. Ako imate ovaj začin u kuhinji, dovoljno je da sa samo nekoliko prašnika stvorite sofisticirane ukuse u kuhinji.
Evo kako da ga koristite:
Odlično se slaže sa raznim jelima od pirinča, od bliskoistočnih pilava do španskih paelja, italijanskih rižota do indijskih jela. Sledeći put kada kuvate puding od pirinča, umočite malo šafrana u mleko pre kuvanja i zasladite ga medom i pospite seckanim, pečenim bademima ili pistaćima.
Odlično se slaže sa drugim začinima kao što su mleveni korijander, đumbir, kardamom, komorač, a možete ga dodati i kariju od povrća, i dalje će pronaći način da zablista svojim dekadentnim ukusom među mnogim drugim začinima. Da biste se razveselili u hladnim danima, napravite gustu supu od korjenastog povrća i dodajte šafran.
Jedno upozorenje, trudnice treba da ga koriste pažljivo jer može izazvati pobačaj, a u većim dozama ima i narkotična svojstva.
Recept za miran san
Nežno zagrejte šolju bademovog (ili kozjeg) mleka sa prstohvatom mlevenog kardamoma, šafrana i meda po ukusu. Ostavite da malo odstoji i poslužite dok je još toplo.
Četiri vrste namirnica koje čuvaju zdravlje mozga i poboljšavaju koncentraciju
Preuzmite android aplikaciju.