Почетна > Путовања
Путовања

Шварцвалд: Најзеленија “црна шума”

Када се помене Шварцвалд, домаћицама је прва асоцијација истоимена торта са вишњама, старијим генерацијама “Клиника Шварцвалд”, ТВ серија с краја осамдесетих која је пратила дешавања у измишљеној болници на југу Немачке, а ђаци се можда сете податка са часа географије – баш ту негде извире наш Дунав.
Фото: Pixabay/Roemi62

Шварцвалд, или у преводу “црна шума”, је шумовита планинска област на крајњем југозападу Немачке, тик уз Француску границу и реку Рајну.

Иако је због тамних четинара добила назив “црна”, ова област је изузетно зелена, посебно у касно пролеће, те је препоручујемо љубитељима природе, шетњи шумом и планинарења.

Област се простире на око 7500 km2, а у њој се осим природе која оставља без даха могу пронаћи и прелепо уређена села и градићи, бање, као и укусно вино и храна. А ево шта не треба пропустити ако посетите Шварцвалд.

Триберг

Триберг је до савршенства сређено љупко сеоце тик уз највише водопаде у Немачкој. Не може се рећи да се ради о Нијагари али са својих 163 метра висине водопади свакако јесу вредни посете.

Фото: Pixabay/Juergenlaakmann

Осим тога, налазе се у фасцинантној шуми препуној веверица са неколико обележених стаза за хајкинг.

Водопад је лако доступан чак и особама са потешкоћама у кретању и деци јер се налази на свега пет минута хода од оближњег паркинга, а они склонији авантурама могу се пењати до платформи на различитим висинама како би га видели из различитих углова.

Након пешачења узбрдо прави је тренутак за парче “Шварцвалд” торте у оближњем кафићу.

Фото: Pixabay/1195798
Баден-Баден

“Бања-бања” био би буквални превод чудног имена градића Баден-Баден који је изграђен на термалним изворима на обронцима Шварцвалда.

Лековите воде су биле привлачне вековима, те су област посећивали још римски императори, а данас у град радо навраћају најпознатији трендсетери данашњице.

Захвљујући бањама и казину град се истиче луксузним вилама у бел епок стилу, као и дивно уређеним баштама и парковима.

Баден Баден одише отменошћу и луксузом те се сматра немачким Монаком. Овде нема пословичне немачке једноставности те су куће раскошне и огромне, градске баште личе на краљевске, а из излога бљеште најновији модели познатих креатора.

Аутопут 500

Најбољи начин за истраживање Шварцвалда је аутомобилом. Посебно је атрактивна вожња аутопутем “бундесштрасе 500” током које се пролази кроз десетине километара густе шуме и високих четинара, али и кроз неколико љупких села са кућама типичним за југ Немачке.

Фото: Pixabay/1195798
Фрајбург

Фрајбург је још један леп и до савршенства сређен средњевековни град на југу Немачке који “за позадину“ има Шварцвалд и практично је уроњен у шуму.

Са око 220.000 становника, бројним студентима али и мноштвом сунчаних дана, град је добра опција за викенд посету, као и одлична база за истраживање шуме.

Посебна атракција је торањ са ког се пружа јединствени панорамски поглед на све околне планине, а са ког се, када је ведро, могу угледати и Алпи.

Фото: Shutterstock/Sina Ettmer
Страсбур

Ако вам је пак доста савршене немачке уређености, одмах преко Рајне налази се Француска и боемски Алзак, а звезда регије је шарени Страсбур у коме се осим љупко декорисаних балкона и цвећа на све стране на улицама види и смеће, а и понеки бескућник.

Па ипак, лепота је у првом плану, као и атипична алзашка вина и гурманлуци својствени Француској.

У Страсбуру центално место заузима грандиозна катедрала, али одушевљају и обичне, “световне” занимљивости – уски кривудави сокаци, тргови који одишу животом и обала реке уз коју се најлепше пикникује.

Аутор текста: Н. К.

Poljska: Neočekivani šarm

Преузмите андроид апликацију.