Почетна > Путовања
Путовања

Пољска: Неочекивани шарм

Упркос томе што ће се ретко наћи на листама омиљених туристичких дестинација у Европи, Пољска има много тога за понудити. Од шарених и динамичних градова, преко укусне хране и приступачних цена, па до природних лепота – Балтичког мора на северу, планинских венаца на југу, као и бројних језера.

Осим тога, у Пољској ћемо пронаћи и разне атракције од историјског значаја, будући да се у њој налазе чак 14 UNESCO споменика.

Ту је и најстарији рудник соли на свету, средњовековна архитектура, проблематична историја из Другог светског рата и бројна села која као да су заспала у прошлости.

Без обзира да ли сте у потрази за историјом, уметношћу или природом, Пољска је добро одабрана дестинација, а ово су неке од локација које не би требало пропустити.

Краков
Фото: Pixabay/Roman Polyanyk

Један од најстаријих градова у Пољској, Краков, био је насељен још у 7. веку. За разлику од многих других пољских градова избегао је већину разарања у Другом светском рату те је центар његовог старог града задржао своју задивљујућу средњовековну архитектуру.

Дворац Wаvel и историјска четврт Kazamierz (стара јеврејска четврт) препознати су као UNESCO светска баштина.

У Кракову живи блилзу 800 хиљада људи, налази се 28 музеја и око 40 урбаних паркова укључујући и Плантy из 19. века.

Фото: Pixabay/Roman Polyanyk

Ту је и шума Lasek Wolski, са бројним пешачким и бициклистичким стазама, у непосредној близини самог центра.

Осим у граду, бројне су атракције и у његовом окружењу, идеалне за једнодневне излете. Једна од њих је најстарији функционални рудник соли на свету – Wieliczka, али и концентрациони логор Аушвиц, те планине Татре.

Аушвиц

Није ни угодно ни лако посетити Аушвиц, логор у коме је страдало преко милион невиних жртава у току Другог светског рата, али је свакако нешто што би требало урадити ако се нађете на југо Пољске.

Аушвиц I и Аушвиц II Биркенау се налазе на око сат времена западно од Кракова и нуде нам најбољу лекцију из историје коју ћемо икада имати прилике да доживимо.

Фото: Unsplash/Fadjar Djulizar

Иако су нацисти покушали да униште инфраструктуру логора док су совјетске снаге напредовале у Пољуску, бројне зграде остале су ту до данас и могу се посетити у склопу туре са водичем, као страшна опомена на шта је спреман људски род.

Овде је у само неколико година погубљено више од милион Јевреја али и Рома, те припадника других националности. Свега десет одсто доведених преживело је неким чудом свој боравак у Аушвицу.

Закопане

Градић Закопане на југу Пољске познат је као “зимска престоница Пољске”, због свог популарног ски центра у које долазе скијаши из целе Европе, како због природних лепота тако и због приступачних цена.

Фото: Shutterstock/Maciej Dubel

Закопане, у подножју планина Татре, удаљено је само неколико километра од словачке границе, а осим по зимским радостима и снегу до априла познато је и по привлачним стазама за хајкинг али и прелепим дрвеним кућама са краја 19. и почетка 20. века.

Неке од њих су данас музеји, док су друге претворене у хотеле или приватни смештај.

Зачетник овог тренда био је архитект Stanisław Witkiewicz (1851. – 1915.), а његове креације с почетка 20. века помогле су да Закопане постане омиљено уточиште сликара, песника, писаца и других уметника.

Више о овој традицији може се сазнати у ондашњем Музеју закопанског стила.

Вроцлав

Идилично позиционирам на реци Одри на југозападу земље, Вроцлав обухвата и 12 малених острва, 130 мостова и зелене паркове уз реку.

Фото: Shutterstock/Audrius Venclova

Град нуди јединствену фузију утицаја Бохемије, Аустрије и Пруске, има јединствену архитектуру у виду готичких зграда и шарених кућића и богату културу.

Али Вроцлав није само лепо лице – он је главно индустријско, трговачко и образовно средиште у регији и четврти град по величини у Пољској.

Завидан културни програм са неколико позоришта и фестивала, добар ноћни провод коме се радују више од 130.000 студената.

Фото: Shuterstock/Oleksiy Mark

Кад се ради о Вроцлаву не можемо заборавити његову бурну и богату историју. Један од најлепших пољских градова до 1945. уопште није био пољски.

Припадао је краљевини Чешкој, Пруској и Немачкој. Најстарије подручје Вроцлава је главна пијачни трг Рyнек из 13. века, која укључује цркву свете Елизабете и стару градску кућу.

Само неколико корака даље је музеј Пан Тадеусза с мултимедијалном изложбом посвећеним пољским обичајима.

Ту је и музеј Лубомирски који је добар начин да се упознамо са историјом града. Музеј покрива инвазију на град од стране нацистичких снага и касније СССР, као и низ догађаја из Другог светског рата.

Аутор текста: Н. К.

Najlepši nacionalni parkovi u komšiluku

Преузмите андроид апликацију.