Почетна > Путовања
Путовања

Најлепши национални паркови у комшилуку

Имамо среће па нам је зелена лепотица Фрушка Гора, један од седам националних паркова Србије, на дохват руке. Осим тога, уколико пожелимо да продужени викенд проведемо у природи, у региону има на десетине опција.

Представљамо вам неке од најлепших националних паркова у комшијским земљама, међу којима ће се наћи понешто за свакога – високе планине, очаравајући водопади, прозирне реке и све могуће нијансе зелене и плаве боје.

Триглав (Словенија)
Фото: Unsplash/Bram van Geerenstein

По некада највишем врху Југославије, Триглаву, назван је и истоимени национални парк, једини у Словенији, који је прошле године прославио 40 година постојања.

Словенцима омиљена планина прави је национални симбол, те се нашао и на државној застави. Са својих 2864 метара Триглав се, као какво камено срце, налази у самом средишту парка који покрива северозапад Словеније.

Осим велелепних планина и бројних стаза за пешачење, парк нуди и могућности рафтинга и скијања.

За оне мање склоним авантурама, на располагању су опције лаганих шетњи уз Бохињско језеро, али и разгледање разноврсне флоре и фауне. Налази се на 580 km од Новог Сада.

Плитвичка језера (Хрватска)

Једна од најтипичнијих разгледница из Хрватске представља њен најстарији национални парк – Плитвице.

Фото: Unsplash/Mike Swigunski

Овај драгуљ природе сматра се једним од најлепших националних паркова Европе.

Његова раскошност открива нам нове нијансе плаве и зелене боје које се нам се указују кроз 16 међусобно повезаних језера, у многобројним водопадима те у бујном зеленилу које прожима парк.

Плитвичка језера су и дом највишег водопада у Хрватској – “Велики слап“ висок је 78 метара. Парк је идеалан за шетњу и пешачење.

У њему постоје четири велике пешачке стазе, организоване у седам различитих рута. Ту је и опција разгледања из бродића, те панорамског аутобуса. Налази се на 500 km од Новог Сада.

Сутјеска (Босна и Херцеговина)
Фото: Unsplash/Lili Popper

Сутјеска је најстарији и највећи национални парк у БиХ, као и дом највишег планинског врха у земљи – Маглића, са 2.386 метара, али и последње преживеле прашуме Европе – Перућице.

Као да ово није довољно, ту је и река Сутјеска, бројна крашка језера планине Зеленгоре, али и важан историјски споменик на Тјентишту, где је вођена битка на Сутјесци.

Кад се ради о активностима, НП Сутјеска је идеална локација за авантуристе, екстремне бициклосте, планинаре и природословце.

Фото: Shutterstock/Chamski

Овде се можете изгубити у раскошним шумама, камповати, скијати али и једноставно одмарати у јединственом окружењу нетакнуте природе, уз чај од свеже убраних лековитих биљака. Налази се на мање од 400 километара од Новог Сада.

Fertő-Hanság (Мађарска)

Fertő-Hanság, национални парк у северозападној Мађарској, захвата мочварно подручје о чијој се прошлости испредају митови и легенде.

Подручје парка је изузетно богато природним лепотама, те се налази на Унесковој листи светске баштине.

Фото: Shutterstock/Berni0004

Неке од обавезних активности у парку укључују шетњу стазом Исток Хани, фасцинантну екскурзију која нас води стопама Исток Ханија, митског бића мађарског фолклора.

Центар за посматрање птица Естерхази је такође занимљиво место за посету, са стотинама примерака птица и инсеката пореклом из Хансага.

Околна слана језера имају видиковце са којих се пружа поглед на јединствено природно окружење. Удаљен је 480 km од Новог Сада.

Аутор текста: Н. К.

Nica: mediteranska lepotica

Преузмите андроид апликацију.