Početna > Biznis
Biznis

Svaki četvrti Nemac strahuje od gubitka posla zbog sukoba u Ukrajini

Gotovo četvrtina nemačkih radnika strahuje da će izgubiti posao zbog ekonomskih uticaja sukoba u Ukrajini i sankcija uvednih protiv Rusije, objavio je list Berliner Cajtung, pozivajući se na izveštaj instituta Trendens za istraživanje tržišta.
Foto: Unsplash/agentj

Prema rezultatima istraživanja, 23,3 posto od 1.830 anketiranih zaposlenih Nemaca izjavilo je da se plaše da ne ostanu bez posla „zbog rata u Ukrajini”, dok je skoro polovina, preciznije 44,8 odsto, ispitanika rekla da je primorana da radi od kuće zbog visokih cene benzina koje su rezultat rata i uzajamnih sankcija između Rusije i Zapada, javlja Tanjug.

Pored toga, 49,2 procenta učesnika ankete reklo je da je pod psihičkim stresom zbog fotografija koje sa ratnog područja objavljuju mediji, a svaki drugi anketirani smatra da bi njegov poslodavac trebalo da podrži ukrajinske ratne izbeglice, prenosi Raša tudej.

Istraživanje je pokazalo da se uticaj rata oseća i na univerzitetima. Od 1.777 ispitanih studenata, 35 procenata je navelo da strepi za svoju profesionalnu budućnost.

Nemačka se bori s rastom troškova života, a godišnja inflacija je u maju dostigla 50-godišnji maksimum od 7,9 odsto usled skoka globalnih cena energije izazvanog uvođenjem sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Poverenje nemačkih potrošača u pogledu kretanja domaće ekonomije u julu palo je na minus 27,4 poena, na najniži nivo u istoriji, dok su očekivanja za povećanje plata opala na dvadesetogodišnji minimum, na minus 33,5 poena sa minus 23,7 poena u junu, prema istraživačkoj kompaniji GfK.

Antikovid mere u Crnoj Gori zavise od epidemiološke situacije

Preuzmite android aplikaciju.