Почетна > Свет
Свет

Антиковид мере у Црној Гори зависе од епидемиолошке ситуације

Директор црногорског Института за јавно здравље (ИЈЗ) Игор Галић изјавио је да ће антиковид мере у држави зависити од епидемиолошке ситуације и тога на ком ниову ће се обољевање од ове заразе наставити.
Фото: Unsplash/olgabrajnovic

Добру прогнозу, како је казао Галић, дају параметри попут нижег нивоа хоспитализације претходне седмице и мањи број смртних исхода од последица инфекције.

„Тренутно се налазимо на нивоу оболевања из фебруара, када је заправо долазило до пада броја заражених. Сам ниво оболевања из претходног периода промењен је јер грађани нису спроводили актуелне мере, иако је пандемија још у току. Створили су се и неки природни услови – повећан је број контаката”, навео је директор ИЈЗ гостујући на ТВЦГ.

Истакао је да разлика у симптомима не постоји.

„Доминантан је и даље омикрон сој, који карактерише клиничка слика која ствара проблеме у горњим дисајним путевима, за разлику од претходних сојева који су стварали проблеме у доњим дисајним путевима – упалу плућа”, додао је Галић, јавља Танјуг.

Ризичним групама је препоручио ношење маски, вакцинација и поштовање осталих мера. За сада, на овом нивоу оболевања, остаје мера да се маске носе у здравственим установама, јавном саобраћају и колективним центрима, казао је Галић, пренео је портал РТЦГ.

„Надам се да ћемо својим понашањем нећемо доћи у ситуацију да неке ригорозније мере спровоимо. У свету нема неких значајних мутација, тако да за сада имамо позитивнију ситуацију у односу на летњи период прошле године”, рекао је он.

Više stotina ukrajinskih vojnika završilo obuku u Britaniji

Преузмите андроид апликацију.