Početna > Biznis
Biznis

Suva šljiva ove godine kao suvo zlato

Kao što su letos bili zadovoljni cenom sveže, proizvođači iz valjevskog i osečinskog kraja sada imaju razloga za zadovoljstvo i cenom suve šljive. Nastavlja se trend velike potražnje za njom, a to praktično, kratko i jasno znači ‒ 300 dinara za kilogram. Ove godine nije važilo nepisano pravilo da ako svež plod ima dobru cenu, a ona je letos bila 40 do 50 dinara, suva šljiva neće biti adekvatno plaćena. Naprotiv, zbog podbačaja roda početkom 2021. kod velikih proizvođača na drugom kraju sveta i nestašice na međunarodnom tržištu, suva šljiva je bezmalo postala „suvo zlato”.
Foto: PrtSc/Natural Healthy Blog/YouTube

Procena je da je ove sezone u Srbiji osušeno oko 7 000 tona suve šljive, nešto malo više nego lane. Dobrivoje Jovanović, suvlasnik „Jovanović voća” iz Osečine, firme koja je jedan od najvećih pogona za sušenje tog voća u našoj zemlji, podseća da je u februaru zbog nepovoljnih vremenskih uslova bio loš rod u Čileu i Argentini, što se odrazilo na svetske zalihe. On očekuje da će zbog takve situacije sva osušena šljiva biti prodata.

„Jedna količina je već ugovorena, dok se za ostatak čekaju malo jače cene, da vidimo šta će biti do februara kada stiže nova suva šljiva u Čileu i Argentini. Sve će ipak zavisiti od ponude i potražnje na svetskom tržištu“ navodi Jovanović.

Trenutna cena suve šljive je 2,65 evra, kvalitet je dobar i ova cena opravdava uloženo, smatra Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjeva.

„Sveža šljiva je imala cenu 40 do 50 dinara, nalog u sušarama je ispod četiri kilograma, dakle 200 dinara, plus energenti 30 dinara, što znači da postoji računica da se suva šljiva prodaje po 300 dinara. Do sada je važilo pravilo da kada je sveža šljiva skupa, suva je jeftina, pa su se ljudi time rukovodili i 80 do 85 odsto ovogodišnjeg roda je prodato u svežem stanju, uglavnom po 40 dinara za kilogram, skoro niko nije hteo da je suši. Zato je sada veliki nedostatak suve šljive“ ukazuje Stanojlović. Zbog ovogodišnjeg deficita on očekuje da će suva šljiva i dogodine imati dobru cenu. Ali pitanje je koliko su proizvođači spremni da ulože u zasade da bi imali dobar rod, ako se zna koliko su poskupeli gorivo i mineralna đubriva.

„Nisam siguran da su poljoprivrednici baš dobro pripremili zasade za sledeću godinu. U tom slučaju, jedini spas mogu da budu dobri vremenski uslovi za šljivu i oplodnja koja može da iznese plod i bez đubriva“ ocenjuje Srđan Stanojlović.

Ove ocene potvrđuju i neki proizvođači koji kažu da su zadovoljni kvalitetom ovogodišnje suve šljive i njenom cenom, ali ističu da su ulaganja u đubrivo, gorivo i zaštitu bila znatno veća, tako da je zarada praktično ostala ista.

U Srbiji je ove godine proizvedeno više šljive nego prošle, ali se i pojavilo znatno više kupaca ovog voća koji su došli iz zemalja okruženja i Evropske unije, pa je cena tog voća u svežem stanju praktično udvostručena, ističe Dobrivoje Jovanović. Lane je bila 15 do 20, ove godine 40 dinara za kilogram, pa je i to uticalo da poraste cena suve šljive do 300 dinara, navodi on.

Divljaju globalne cene hrane, beleže najviši nivo od 2011.

Preuzmite androidaplikaciju.