Почетна > Бизнис
Бизнис

Сува шљива ове године као суво злато

Као што су летос били задовољни ценом свеже, произвођачи из ваљевског и осечинског краја сада имају разлога за задовољство и ценом суве шљиве. Наставља се тренд велике потражње за њом, а то практично, кратко и јасно значи ‒ 300 динара за килограм. Ове године није важило неписано правило да ако свеж плод има добру цену, а она је летос била 40 до 50 динара, сува шљива неће бити адекватно плаћена. Напротив, због подбачаја рода почетком 2021. код великих произвођача на другом крају света и несташице на међународном тржишту, сува шљива је безмало постала „суво злато”.
Фото: PrtSc/Natural Healthy Blog/YouTube

Процена је да је ове сезоне у Србији осушено око 7 000 тона суве шљиве, нешто мало више него лане. Добривоје Јовановић, сувласник „Јовановић воћа” из Осечине, фирме која је један од највећих погона за сушење тог воћа у нашој земљи, подсећа да је у фебруару због неповољних временских услова био лош род у Чилеу и Аргентини, што се одразило на светске залихе. Он очекује да ће због такве ситуације сва осушена шљива бити продата.

„Једна количина је већ уговорена, док се за остатак чекају мало јаче цене, да видимо шта ће бити до фебруара када стиже нова сува шљива у Чилеу и Аргентини. Све ће ипак зависити од понуде и потражње на светском тржишту“ наводи Јовановић.

Тренутна цена суве шљиве је 2,65 евра, квалитет је добар и ова цена оправдава уложено, сматра Срђан Станојловић, саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Ваљева.

„Свежа шљива је имала цену 40 до 50 динара, налог у сушарама је испод четири килограма, дакле 200 динара, плус енергенти 30 динара, што значи да постоји рачуница да се сува шљива продаје по 300 динара. До сада је важило правило да када је свежа шљива скупа, сува је јефтина, па су се људи тиме руководили и 80 до 85 одсто овогодишњег рода је продато у свежем стању, углавном по 40 динара за килограм, скоро нико није хтео да је суши. Зато је сада велики недостатак суве шљиве“ указује Станојловић. Због овогодишњег дефицита он очекује да ће сува шљива и догодине имати добру цену. Али питање је колико су произвођачи спремни да уложе у засаде да би имали добар род, ако се зна колико су поскупели гориво и минерална ђубрива.

„Нисам сигуран да су пољопривредници баш добро припремили засаде за следећу годину. У том случају, једини спас могу да буду добри временски услови за шљиву и оплодња која може да изнесе плод и без ђубрива“ оцењује Срђан Станојловић.

Ове оцене потврђују и неки произвођачи који кажу да су задовољни квалитетом овогодишње суве шљиве и њеном ценом, али истичу да су улагања у ђубриво, гориво и заштиту била знатно већа, тако да је зарада практично остала иста.

У Србији је ове године произведено више шљиве него прошле, али се и појавило знатно више купаца овог воћа који су дошли из земаља окружења и Европске уније, па је цена тог воћа у свежем стању практично удвостручена, истиче Добривоје Јовановић. Лане је била 15 до 20, ове године 40 динара за килограм, па је и то утицало да порасте цена суве шљиве до 300 динара, наводи он.

Divljaju globalne cene hrane, beleže najviši nivo od 2011.

Преузмите андроид апликацију.