Лекари препоручују један укусан напитак за који доказе о употреби налазимо чак у древној Кини, од пре 4.000 година.
Наравно, реч је о кефиру, млечном производу који се правио од давнина, а данас се проширио у све културе света.
Недавна студија открива колико добробити ова намирница има за људско здравље. Важно је знати да процес ферментације мења лактозу која може да изазива болне тегобе, па га обично добро подносе и људи који су интолерантни на њу.
Кефир има нешто ређу конзистенцију и лакше га је пити, али има киселији укус од обичног јогурта.
Према истраживању објављеном у стручном часопису „FarmaNutricia“, ако се кефир пије свакодневно, може да обори висок притисак и шећер у крви у року од 12 недеља.
Такође, истраживачи су открили и охрабрујуће знаке пада холестерола, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних тегоба.
Добар је извор протеина, богат је калцијумом, витамином Б и К, као и магнезијумом.
Уз моћну снагу пробиотика, што га чини погодним и за дијету, овај напитак подстиче имунитет и добар је за јачање костију.
Од кефира можете правити и разне шејкове по жељи, додати сок од лимуна, гњечену банану и мало воде за разређивање.
Преузмите андроид апликацију.