Почетна > Зелени град
Зелени град Новосадске приче

Столетни храст на Петроварадинској тврђави феномен природе

Храст лужњак на Петроварадинској тврђави проглашен је заштићеним подручјем од локалног значаја као један од репрезентативних примерака своје врсте на територији града Новог Сада и зеленила саме тврђаве.
храст
Фото: Pixabay/Hans

Споменик природе се налази испред зграде Академије уметности на Петроварадинској тврђави, а темељне вредности стабла храста одликују аутентичност, аутохтоност, пејзажна атрактивност, старост, импозантне димензије и очуваност. Висина стабла износи 26 метара, пречник крошње 20 метара, а старост се процењује на преко 100 година.

Управљач Споменика природе је Јавно комунално предузеће ,,Градско зеленило“ које чува ово заштићено подручје и спроводи прописане режиме заштите.

Храст је симбол снаге и издржљивости, те стога има велики значај у разним културама широм планете. Налази се на грбовима многих градова, на кованици евро валуте и национално је дрво САД-а, Енглеске, Немачке и многих других земаља. Присвајају га чак и различите политичке партије.

Стабло копривића у центру Новог Сада данас осим што производи кисеоник, учествује у борби против климатских промена, оно и улепшава новосадску варош.

Некада су се под храстовим стаблом вршила суђења, одржавали зборови и други скупови важни за локалну заједницу. Под храстовим дрветом, чувеним Таковским грмом, подигнут је и Други српски устанак, а на трагове овог обичаја може се наићи у нашем народу и данас.

храст
Фото: PrtSc/Туристичка организација општине Горњи Милановац

У Србији храст лужњак покрива површину од укупно 32.400 хектара. Установљене су две семенске регије. Посавско-подунавска регија храста лужњака која обухвата подручје Војводине, околину Београда, Обреновца, као и шуме у сливу Дунава на подручју Смедерева, Пожаревца и Великог Градишта. Друга семенска регија обухвата средишњу Србију у којој храст лужњак расте у долинама река, највише око Мораве и њених притока. Највеће површине под шумама храста лужњака налазе се у Срему.

Како је жир плод светог дрвета и за њега су везана различита празноверја из којих су се изродила веровања. Тако, на пример, жир треба носити увек са собом као заштиту од болести или амајлију за добру срећу. Постоји и веровање да чување неколико жирова у кући штити од муње, а у Британији једна стара традиција каже да жена која увек носи жир на себи може заувек остати млада.

храст
Фото: Pixabay/stux

Не улазећи у расправу о општој користи дрвећа и шума и њиховом значају за планету и живот свих нас, ипак морамо да констатујемо да је дрвеће на сваком делу планете увек привлачило пажњу и изазивало дивљење. Немогуће је остати равнодушан пред примерцима секвоја високих преко 100 метара или баобаба са деблом пречника 18 метара, лужњака у Шервудској шуми, па тако и нашим новосадским лужњаком који више од 100 година краси Петроварадинску тврђаву.

Dud na Čenejskom salašu – simbol dobra, zla ili slobode?

 

Преузмите андроид апликацију.