Početna > Biznis
Biznis

Status povoljnog poslovnog okruženja i za gradove u Srbiji

Na regionalnoj konferenciji Partnerstva za konkurentniji region-CORE days 2022″, koja će se 17. i 18. oktobra održati u Dubrovniku, Srbiju će pred partnerima iz regiona predstavljati sedam gradova i opština, a biće im dodeljeni sertifikati kojim se potvrđuje da imaju povoljno poslovno okruženje za buduće investitore, navodi se u najnovijem biltenu NALED-a.
Foto: Gradske info

Za 10 godina koliko se međunarodni Program sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) sprovodi u regionu, u ovom procesu je učestovalo 100 gradova i opština, a kroz program su uspešno prošle 63 lokalne samouprave i time stekle pečat kvaliteta da postojećoj privredi i potencijalnim investitorima pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

Na skupu će biti dodeljeno 30 sertifikata za gradove i opštine iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koje su u poslednje dve godine prošle BFC SEE program.

Među prvih 10 u različitim kategorijama su i Niš, Kragujevac i Subotica, Skoplje, Gradiška, Zvornik i Trebinje, a u prethodnim izdanjima na listi su se našli Šabac, Novi Sad, Sombor, Zaječar, Sremska Mitrovica, Bijeljina, Prijedor, Štip, Prilep.

Reč je o lokalnim samouprava koje su bile ili su i dalje nosioci BFC SEE sertifikata ili se nalaze u procesu sertifikacije.

Gradovi i opštine koje su prošle ili prolaze BFC SEE program prepoznati su i van granica regiona.

Tako su na listi koju izdaje FDI Intelligence, servis lista Financial Times, te lokalne samouprave najčešće rangirane kada je reč o najboljim destinacijama u regionu Zapadnog Balkana.

Na listi za 2022/23 opština Laktaši je zauzela prvo mesto u kategoriji mikro gradova po troškovnoj efektivnosti dok su drugi i treći Leskovac i Zrenjanin, ispred gradova i opština iz ostatka Evrope.

Da bi stekle status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem prema ovom međunarodnom standardu, opštine i gradovi moraju da ispune 10 kriterijuma, među kojima su postojanje strategije ekonomskog razvoja, privrednog saveta, adekvatne infrastrukture, efikasnih usluga, podrška preduzetništvu i saradnja sa privatnim sektorom, predvidivost troškova poslovanja.

Sertifikat važi tri godine i neophodno ga je obnoviti.

Stanje novosadskog budžeta: Prihodi od poreza rastu

Preuzmite android aplikaciju.