Почетна > Бизнис
Бизнис

Статус повољног пословног окружења и за градове у Србији

На регионалној конференцији Партнерства за конкурентнији регион-CORE days 2022″, која ће се 17. и 18. октобра одржати у Дубровнику, Србију ће пред партнерима из региона представљати седам градова и општина, а биће им додељени сертификати којим се потврђује да имају повољно пословно окружење за будуће инвеститоре, наводи се у најновијем билтену НАЛЕД-а.
Фото: Градске инфо

За 10 година колико се међународни Програм сертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи (BFC SEE) спроводи у региону, у овом процесу је учестовало 100 градова и општина, а кроз програм су успешно прошле 63 локалне самоуправе и тиме стекле печат квалитета да постојећој привреди и потенцијалним инвеститорима пружају услуге по највишим међународним стандардима.

На скупу ће бити додељено 30 сертификата за градове и општине из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе које су у последње две године прошле BFC SEE програм.

Међу првих 10 у различитим категоријама су и Ниш, Крагујевац и Суботица, Скопље, Градишка, Зворник и Требиње, а у претходним издањима на листи су се нашли Шабац, Нови Сад, Сомбор, Зајечар, Сремска Митровица, Бијељина, Приједор, Штип, Прилеп.

Реч је о локалним самоуправа које су биле или су и даље носиоци BFC SEE сертификата или се налазе у процесу сертификације.

Градови и општине које су прошле или пролазе BFC SEE програм препознати су и ван граница региона.

Тако су на листи коју издаје FDI Intelligence, сервис листа Financial Times, те локалне самоуправе најчешће рангиране када је реч о најбољим дестинацијама у региону Западног Балкана.

На листи за 2022/23 општина Лакташи је заузела прво место у категорији микро градова по трошковној ефективности док су други и трећи Лесковац и Зрењанин, испред градова и општина из остатка Европе.

Да би стекле статус општине са повољним пословним окружењем према овом међународном стандарду, општине и градови морају да испуне 10 критеријума, међу којима су постојање стратегије економског развоја, привредног савета, адекватне инфраструктуре, ефикасних услуга, подршка предузетништву и сарадња са приватним сектором, предвидивост трошкова пословања.

Сертификат важи три године и неопходно га је обновити.

Стање новосадског буџета: Приходи од пореза расту

Преузмите андроид апликацију.