Početna > Srbija
Srbija

Starović: Protiv dronova samoubica nema odbrane, i naše fabrike rade na razvoju takvih platformi

U Ujedinjenim arapskim emiratima održava se najveći sajam naoružanja na svetu. Predsednik Vučić nakon sastanka sa predsednikom Emirata Muhamedom bin Zajedom, najavljuje da ćemo potpisati prvi ugovor o kupovini njihovih dronova-samoubica, koji će veoma brzo stići u Srbiju.
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane kaže za RTS da sukob u Ukrajini i neki drugi ratovi pokazuju da su dronovi postali realnost ratovanja i da je želja da Vojska Srbije ovlada tim sposobnostima u kratkom periodu. Pokazalo se, dodaje Starović, da kada nastupaju u velikim rojevima imaju ogromnu vatrenu moć, a da za sada ne postoji efikasan sistem odbrane.

Nemanja Starović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da bespilotne letelice iz bezposadne platforme u širem smislu predstavljaju realnost savremenog ratovanja.

„To pokazuje tragični sukob u Ukrajini i neki drugi ratovi i naša je želja da Vojska Srbije ovlada tim sposobnostima u kratkom periodu, pogotovo kada govorimo o malim dronovima samoubicama, pokazalo se da oni kada nastupaju u velikim rojevima imaju ogromnu vatrenu moć, a da za sada ne postoji efikasan sistem odbrane“, kazao je Starović.

Prema njegovim rečima, namera je da tim sposobnostima ovladamo, a prvi korak je nabavka veoma ozbiljne količine tih sredstava iz UAE.

„Paralelno sa tim da fabrike naše namenske industrije upravo rade na razvoju takvih platformi. Već tokom ove godine kada govorimo o bespilotnim letelicama postaćemo ozbiljna sila u regionu“, naveo je Starović.

Novi ciklus opremanja Vojske Srbije

Dodaje da to nije sve, i da je započet jedan novi ciklus opremanja Vojske Srbije i u narednih godinu i po dana dobićemo oko 200 ozbiljnih oruđa.

„Radi se o 109 vozila tipa ‘miloš’, 39 vozila tipa ‘lazar’, 26 modernizovanih tenkova, 26 modernizovanih borbenih vozila pešadija, 12 ‘gvozdika’, 12 raketnih sistema tipa ‘oganj’. To je nešto što će ozbiljno povećati kapacitete Vojske Srbije“, napominje Starović.

Ističe da se u svetu zahuktava trka u naoružanju. „Mi te procese ne možemo da ignorišemo. Ne takmičeći se sa moćnijima od nas, moramo da podignemo kapacitete naših oružanih snaga“, naveo je Starović.

Jedan značajan deo proizvodnje naše namenske industrije mora biti usmeren na opremanje Vojske Srbije.

„Naše fabrike namenske industrije sada mogu da prodaju sve što predstavlja njihov proizvodni program. One moraju da posluju profitabilno. Njihova osnovna funkcija i namena mora biti podizanje kapaciteta naših oružanih snaga“, ukazao je Starović.

Navodi da se Srbija opredelila za put vojne neutralnosti i političke nezavisnosti, koji na kraći rok predstavlja opredeljenje koje nosi velike izazove, ali na duži rok je jedini put koji daje prave rezultate.

„Bez obzira što ćemo u nekim situacijama biti izloženi kritikama i pritiscima međunarodnih partnera, taj put zavređuje poštovanje u njihovim očima. Ta naša nezavisna spoljna politika je predvidiva, a ona u međunarodnim odnosima predstavlja veliki kvalitet. Mnogi su pokušavali da nas optuže da ćemo mi napasti nekog u regionu. To se naravno nije desilo, i mi smo pokazali da je naša politika predvidiva. Naš vrhovni interes je da očuvamo mir i stabilnost u našem regionu“, kazao je Starović.

Niko ne govori o miru godinu dana nakon početka rata u Ukrajini

Godinu dana od početka rata u Ukrajini, napominje Starović, niko ne govori o miru.

„Nikakvih mirovnih pregovora nema i jedino što možemo da očekujemo je dalja eskalacija. To nisu dobre poruke i jedino što možemo je da se fokusiramo na očuvanje mira i stabilnosti, da nikome ne dozvolimo da zarad svojih interesa zapali Zapadni Balkan“, naveo je Starović.

Ukazuje da ako se pogledaju sadržine Putinovih i Bajdenovih poruka, govori se o porazu druge strane kao da se previđa da govorimo o najvećim svetskim nuklearnim silama.

„Šta bi u ovom slučaju značio poraz jedne države koja poseduje više hiljada bojevih glava sa nuklearnim punjenjem. Čuli smo i od šefa kineske diplomatije da će NR Kina u narednih nekoliko dana izaći sa nekim predlogom mirovnog rešenja“, kazao je Starović.

Starović navodi da je predsednik Vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti doživeo veliku geopolitičku krizu kao nekakvu šansu, da predstavi sebe kao malog Zelenskog, a da Srbiju kao produženu ruku Kremlja.

„To nije urodilo plodom, jer smo mi vodili odgovornu i predvidivu spoljnu politiku i pobili te crne narative koji su potencirani. Aljbin Kurti je čitavu političku karijeru bazirao na negiranju bilo kakvih prava srpskog naroda na KiM, a pogotovo na negiranju da se ZSO formira. Bilo kako, lopta je u njegovom dvorištu, ne bi trebalo da mu pomažemo tako što bismo odustajali od pregovaračkog stola, ali moramo da ostanemo fokusirani na to da se prvo ispuni prištinska obaveza iz Briselskog sporazuma da bismo mogli da u tom dijalogu dalje napredujemo“, zaključio je Starović.

Predsednik Vučić završio posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima

 

Preuzmite android aplikaciju.