Почетна > Србија
Србија

Старовић: Против дронова самоубица нема одбране, и наше фабрике раде на развоју таквих платформи

У Уједињеним арапским емиратима одржава се највећи сајам наоружања на свету. Председник Вучић након састанка са председником Емирата Мухамедом бин Заједом, најављује да ћемо потписати први уговор о куповини њихових дронова-самоубица, који ће веома брзо стићи у Србију.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Немања Старовић, државни секретар Министарства одбране каже за РТС да сукоб у Украјини и неки други ратови показују да су дронови постали реалност ратовања и да је жеља да Војска Србије овлада тим способностима у кратком периоду. Показало се, додаје Старовић, да када наступају у великим ројевима имају огромну ватрену моћ, а да за сада не постоји ефикасан систем одбране.

Немања Старовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да беспилотне летелице из безпосадне платформе у ширем смислу представљају реалност савременог ратовања.

„То показује трагични сукоб у Украјини и неки други ратови и наша је жеља да Војска Србије овлада тим способностима у кратком периоду, поготово када говоримо о малим дроновима самоубицама, показало се да они када наступају у великим ројевима имају огромну ватрену моћ, а да за сада не постоји ефикасан систем одбране“, казао је Старовић.

Према његовим речима, намера је да тим способностима овладамо, а први корак је набавка веома озбиљне количине тих средстава из УАЕ.

„Паралелно са тим да фабрике наше наменске индустрије управо раде на развоју таквих платформи. Већ током ове године када говоримо о беспилотним летелицама постаћемо озбиљна сила у региону“, навео је Старовић.

Нови циклус опремања Војске Србије

Додаје да то није све, и да је започет један нови циклус опремања Војске Србије и у наредних годину и по дана добићемо око 200 озбиљних оруђа.

„Ради се о 109 возила типа ‘милош’, 39 возила типа ‘лазар’, 26 модернизованих тенкова, 26 модернизованих борбених возила пешадија, 12 ‘гвоздика’, 12 ракетних система типа ‘огањ’. То је нешто што ће озбиљно повећати капацитете Војске Србије“, напомиње Старовић.

Истиче да се у свету захуктава трка у наоружању. „Ми те процесе не можемо да игноришемо. Не такмичећи се са моћнијима од нас, морамо да подигнемо капацитете наших оружаних снага“, навео је Старовић.

Један значајан део производње наше наменске индустрије мора бити усмерен на опремање Војске Србије.

„Наше фабрике наменске индустрије сада могу да продају све што представља њихов производни програм. Оне морају да послују профитабилно. Њихова основна функција и намена мора бити подизање капацитета наших оружаних снага“, указао је Старовић.

Наводи да се Србија определила за пут војне неутралности и политичке независности, који на краћи рок представља опредељење које носи велике изазове, али на дужи рок је једини пут који даје праве резултате.

„Без обзира што ћемо у неким ситуацијама бити изложени критикама и притисцима међународних партнера, тај пут завређује поштовање у њиховим очима. Та наша независна спољна политика је предвидива, а она у међународним односима представља велики квалитет. Многи су покушавали да нас оптуже да ћемо ми напасти неког у региону. То се наравно није десило, и ми смо показали да је наша политика предвидива. Наш врховни интерес је да очувамо мир и стабилност у нашем региону“, казао је Старовић.

Нико не говори о миру годину дана након почетка рата у Украјини

Годину дана од почетка рата у Украјини, напомиње Старовић, нико не говори о миру.

„Никаквих мировних преговора нема и једино што можемо да очекујемо је даља ескалација. То нису добре поруке и једино што можемо је да се фокусирамо на очување мира и стабилности, да никоме не дозволимо да зарад својих интереса запали Западни Балкан“, навео је Старовић.

Указује да ако се погледају садржине Путинових и Бајденових порука, говори се о поразу друге стране као да се превиђа да говоримо о највећим светским нуклеарним силама.

„Шта би у овом случају значио пораз једне државе која поседује више хиљада бојевих глава са нуклеарним пуњењем. Чули смо и од шефа кинеске дипломатије да ће НР Кина у наредних неколико дана изаћи са неким предлогом мировног решења“, казао је Старовић.

Старовић наводи да је председник Владе привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти доживео велику геополитичку кризу као некакву шансу, да представи себе као малог Зеленског, а да Србију као продужену руку Кремља.

„То није уродило плодом, јер смо ми водили одговорну и предвидиву спољну политику и побили те црне наративе који су потенцирани. Аљбин Курти је читаву политичку каријеру базирао на негирању било каквих права српског народа на КиМ, а поготово на негирању да се ЗСО формира. Било како, лопта је у његовом дворишту, не би требало да му помажемо тако што бисмо одустајали од преговарачког стола, али морамо да останемо фокусирани на то да се прво испуни приштинска обавеза из Бриселског споразума да бисмо могли да у том дијалогу даље напредујемо“, закључио је Старовић.

Председник Вучић завршио посету Уједињеним Арапским Емиратима

 

Преузмите андроид апликацију.