Poznato je da kafa deluje na rast nivoa kortizola u telu, a posebno ako se popije ujutru na prazan stomak. Povećan nivo tog hormona doprinosi osećanju stresa i teskobe, a hrana pre kafe donekle ublažava taj učinak.

Zato, ako već pijete kafu, prvo pojedite nešto ili se prebacite na alternativne napitke. Donosimo vam nekoliko ideja:
Mlevene žitarice – zamene za kafu
Dobar izbor je „kafa” od cikorije koju mogu piti i deca, a i starije osobe. Janoha je zamena za kafu koja je organoleptički u potpunosti može zameniti, a u suštini je napitak od preprženih i mlevenih žitarica – ječma, raži, cikorije i žira, pa ne sadrži kofein. Osim što razbuđuje i daje energiju, dobra je za poboljšanje varenja i jačanje nervnog sistema.
Čaj od gloga, divljeg šipka i limunada
Čaj od gloga se preporučuje osobama koje se teže razbuđuju. Glog je od davnina poznat kao vrlo lekovita biljka, posebno za jačanje i regulaciju rada srca. Dobar je i za smirenje. Za čaj se koriste cvetovi, listovi i plodovi.
Čaj od divljeg šipka sa medom daje energiju, pa je idealan napitak za učenike i studente.
Mlaka voda sa sokom od limuna je čest izbor osoba koje vode računa o svom varenju.
Čaj od preslice i sok od jabuke
Ako želite od samog jutra da nahranite kožu, kosu i sluznice, čaj od preslice ili sok od jabuke u koji dodajete ekstrakt preslice je svakako dobar izbor.
Važno je da prvi jutarnji napitak ima temperaturu ljudskog organizma ili malo veću
Kakao super-napitak za brzo razbuđivanje i smanjen apetit
Radi se o mešavini kokosovog ulja, kakaa i stevije, zdrave zamene za klasični šećer. Svako jutro se kašičica te smese doda u vruću kafu i popije. Osim što ćete imati više energije tokom dana, smanjiće vam se apetit pa nećete posezati za hranom toliko često.
Kakao je bogat gvožđem, bakrom, magnezijumom, manganom, kalijumom, fosforom, cinkom i selenom. Osim toga, ima izuzetno puno antioksidansa, više od većine druge hrane.
Uloga kokosovog ulja je usporavanje varenja kofeina iz kafe i smanjivanje njenog neželjenog učinka. Ono sadrži određene zasićene masne kiseline koje se lako razgrađuju i relativno brzo pretvaraju u energiju. Kombinacija kokosovog ulja i kofeina smanjuje dramatične uspone i padove energije u telu i obezbeđuje energiju koja je dugotrajnija i stabilnija.
Sastojci:
šoljica (od 2,5 dcl) omekšanog kokosovog ulja
šoljica (od 2,5 dcl) kakaa
3 tabletice stevije
Postupak:
Sve sastojke dobro promešajte, tako da smesa bude glatka, pa je stavite u teglicu i u frižider da postane čvrsta. Potom teglu vratite na sobnu temperaturu i dodajte u jutarnju kafu – po jednu kašičicu. Mešajte dok se ne rastvori.
Pijenje tople vode – jednostavna navika koja može poboljšati vaše zdravlje
Preuzmite android aplikaciju.