Slanu tečnost iz sira koristite za marinade, u njoj možete marinirati piletinu da omekša i da joj da dodatnu dozu ukusa i sočnosti.
Feta je grčki beli meki sir čije sazrevanje se odvija u rastvoru soli (salamuri). Iako se feta najčešće kupuje i čuva u ovoj slanoj tečnosti, češće se sipa u lavabo (i toalet) nego što se koristi za dalje kulinarske kreacije, što je prava šteta.
Ako imate pakovanje slane, zamućene tečnosti u kojoj plivaju komadići feta sira, nemojte je bacati u smeće.
Tu slanu tečnost možete koristiti za razna jela. Imajte na umu da rasol može biti izuzetno slan, pa ga treba pažljivo koristiti. Najbolje je da ga probate pre upotrebe i tako odlučite koliko želite da bude slan i koliko ga treba dodati određenom jelu.
Kako koristiti slanu tečnost od feta sira?
Slanu tečnost iz sira koristite za marinade, u njoj možete marinirati piletinu da omekša i da joj da dodatnu dozu ukusa i sočnosti.
Možete ga koristiti za marinade od različitog povrća pre nego što ga stavite u rernu ili na roštilj.
Možete ga dodati i u prelive za salatu, pomešajte ga sa malo maslinovog ulja i sveže ceđenog limunovog soka da biste dobili najlakši preliv.
Možete ga koristiti i za sosove, dodajte malo ove slane tečnosti kada pripremate različite sosove za testenine.
Salamuru možete razblažiti običnom vodom i u ovoj tečnosti kuvati kinoju, smeđi pirinač ili kus-kus, dajući joj malo mediteranske note.
Možete koristiti i malo salamure u kojoj je feta čuvana za pravljenje testa za picu, hleba ili peciva.
Dodajte ga u gaspačo. Podići će ukus ove hladne supe od povrća na novi nivo.
Takođe možete koristiti tečnost za pripremu koktela, pomešati je sa votkom i vermutom da biste napravili veoma poseban prljavi martini.
Preuzmite android aplikaciju.