Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да припремите киноу?

Намирница без глутена, пуна протеина, спрема се слично као пиринач и одлична је замена за њега.
Фото: Pixabay/2074413

Уколико је до сада нисте пробали, време је да уврстите ову супер намирницу у своју исхрану.

Све већу популарност киноа стиче захваљујући благотворном дејству који има на људско здравље, лакоћи припреме и богатству хранљивих састојака које садржи.

Обилује протеинима, влакнима, витаминима и минералима, беланчевинама, аминокиселинама, непробављивим влакнима, фосфором, магнезијумом, цинком, бакром, манганом и гвожђем и сматра се нутритивно највреднијом намерницом на планети. Оно што је битно напоменути јесте да је киноа без глутена, па могу да је користе особе које пате од целијаклије.

Ова јужноамеричка житарица некада је називана и „златом Инка“ будући да је била на цени као извор снаге и издржљивости за ратнике. Као и амарант, киноа се сврстава у такозване псеудожитарице јер, иако не припадају групи житарица, њихове семенке подсећају на житарице и користе се на сличне начине као житарице.

У продавницама здраве хране можете је наћи у белој и црвеној варијанти.

Киноа може слободно да се користи као замена за пиринач у комбинацији са свежим поврћем.

Кување киное уопште није тешко.

Најпре је треба опрати, а неки кувари препоручују и да је потопите на 5-10 минута. Затим се киноа налива водом у односу 2:1, чека се да прокључа и кува се на тихој ватри око 15 минута. За то време киноа ће да набубри и да се увећа чак 4 пута.

Ovo su namirnice koje će opskrbiti vaš organizam prirodnim kalcijumom koji je ključan za zdravlje kostiju

Преузмите андроид апликацију.