Kada je u pitanju kuvani beli pirinač, jedna šolja sadrži 44,6 grama ugljenih hidrata i 4,25 grama proteina.
Ista količina kuvanog smeđeg pirinča ima 45,8 grama ugljenih hidrata i 4,52 grama proteina. Ovaj drugi takođe ima više magnezijuma, kalijuma i fosfora od belog pirinča.
Konzumiranje previše ugljenih hidrata, uključujući smeđi pirinač, može dovesti do dijabetesa.
Ali šta se dešava kada jedete previše pirinča?
Gas i nadimanje
Smeđi pirinač kod nekih ljudi može izazvati nadimanje, gasove, podrigivanje i probavne smetnje. Može izazvati upalu zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata. Neki ljudi su osetljivi na ugljene hidrate i mogu doživeti probavne smetnje nakon jedenja celih žitarica. Smeđi pirinač može izazvati probavne smetnje kod ljudi sa prekomernim rastom bakterija u tankom crevu (SIBO). Simptomi obično uključuju mučninu, nadimanje, dijareju, slab apetit i bol u stomaku. Lekari predlažu da prestanete da jedete smeđi pirinač na oko šest nedelja da biste videli kako vaše telo reaguje, a zatim ga postepeno ponovo uvodi u ishranu. Takođe je moguće da se osećate naduto samo zato što ste pojeli previše pirinča. Lekari ne preporučuju više od porcije veličine pesnice. Takođe bi trebalo da izbegavate kombinovanje pirinča sa hranom koja sadrži salicilate, amine ili fermentabilne šećere. Ova jedinjenja se prirodno nalaze u belom luku, luku, kariju, pečenom pasulju, slanutku, praziluku, šparglama i drugim namirnicama.
Rizik od dijabetesa
Pirinač ima vrednost glikemijskog indeksa (GI) od 48-93. Ovaj broj ukazuje na uticaj hrane koja sadrži ugljene hidrate na nivo glukoze u krvi. Što je veći GI, veći će porasti nivo šećera u krvi. Beli pirinač sadrži manje vlakana od smeđeg pirinča. Zbog toga je veća verovatnoća da utiče na nivo šećera u krvi i povećava rizik od dijabetesa. Smeđi pirinač, s druge strane, može zaštititi od dijabetesa.
Trovanje arsenom
Smeđi pirinač je možda zdraviji od rafinisanog pirinča, ali ipak treba da pazite na svoje porcije. Obe varijante sadrže prirodno jedinjenje koje se zove arsen. Međutim, većina arsena u pirinču se nalazi u slojevima mekinja. Belom pirinču se tokom obrade uklanjaju mekinje, tako da ima manje arsena od smeđeg pirinča. Vremenom se ovo jedinjenje može akumulirati u vašem telu i doprineti srčanim oboljenjima, dijabetesu i raku. Uprkos ovim rizicima, ne postoje savezna ograničenja za arsen u pirinču i drugim prehrambenim proizvodima.
Vremenom se ovo jedinjenje može akumulirati u vašem telu i doprineti srčanim oboljenjima, dijabetesu i raku. Uprkos ovim rizicima, ne postoje savezna ograničenja za arsen u pirinču i drugim prehrambenim proizvodima. Ceo pirinač, uključujući organske sorte, može da sadrži do 80% više arsena od prerađenog pirinča. Da biste bili sigurni, dobro ga isperite i kuvajte koristeći šest šoljica vode za svaku šolju pirinča. Ocedite višak vode i uživajte u obroku. Ova metoda kuvanja može smanjiti koncentraciju arsena za oko jednu trećinu.
Preuzmite android aplikaciju.