Zauzetost, previše posla i malo vremena za pauzu i ručak su uobičajeni uzroci loše ishrane kod mnogih zaposlenih ljudi. Pravljenje jelovnika za posao može biti naporno jer zahteva sticanje nove navike, što uz brojne druge obaveze može predstavljati veliki problem.
Iz tog razloga obično izgleda kao da jedemo nešto na brzinu na poslu, inače, pecivo iz pekare ili naručujemo hranu iz restorana na koju trošimo previše novca.
Doručak na poslu je češće pecivo i kafa nego zdrava alternativa. Ako tome dodamo i cigarete pušača, imamo jasnu definiciju kako doručak ne bi trebalo da izgleda.
Ručak na poslu je, s druge strane, često zanemaren obrok koji se obično dešava na brzinu, ali je upravo ono što je potrebno da bismo mogli dobro da funkcionišemo tokom celog dana.
Kada otkrijete šta da zdravo jedete na poslu, videćete važnost dobrog obroka i kako on utiče na kvalitet obavljenog posla.
Na listu zdravih namirnica koje se mogu jesti na poslu možete staviti i brojne zdrave grickalice, voće, smutije i slično.
Zašto je važno da se na poslu hranimo zdravo?
Definicija zdrave ishrane nije previše otvorena za tumačenje i jasno je šta uključuje. To su namirnice bogatog nutritivnog sastava sa što manje šećera, dodatkom konzervansa i soli. Pored toga, postoje neka pravila u ishrani koja je važno poštovati. Hrana je pre svega energija koja nam je potrebna da preživimo dan, ali i da održimo imunitet u dobrom stanju. Energija se izuzetno brzo troši fizičkim i mentalnim radom.
Istraživanja pokazuju da mozak troši oko 25% ukupnog broja kalorija koje unosimo tokom dana. Stoga, ako mislite da ono što radite u kancelariji, a ne neki težak fizički posao, ne zahteva kvalitetne obroke tokom celog dana – varate se.
Veoma je važno znati šta zdravo jesti na poslu, kao i koje namirnice izbegavati.
Pravila zdrave ishrane
Najčešće se kafa pije u kancelarijama i na poslu. Iako se smatra da je jedna šoljica čiste kafe dnevno dobra za povećanje energije i bolju koncentraciju, sve više od toga ima suprotan efekat.
Previše kafe snižava krvni pritisak, izaziva osećaj pospanosti i povećava proizvodnju želudačne kiseline. Kafa u prevelikim količinama dehidrira, a u stanju dehidracije smanjuje se ambicija, koncentracija i pamćenje.
Isto rade i sokovi, posebno sokovi iz konzerve, koji zbog visokog nivoa šećera imaju ulogu da dehidriraju organizam umesto da utole žeđ. Jasno je da je, osim što se na poslu zna šta zdravo jesti, važno i šta se pije.
Ovo su neka osnovna pravila zdrave ishrane koja treba primeniti i dok smo na poslu:
- ne izbegavajte doručak, on daje energiju
- jedite raznovrsnu i šaroliku ishranu
- jedite nekoliko manjih obroka tokom dana
- pijte dovoljno tečnosti
- ne preskačite ručak
- hranu ne zamenjujte cigaretama i kafom
- ne dozvolite sebi da budete gladni
- kafa i sokovi dehidriraju, pijte vodu sa njima
- napravite plan ishrane
Jedan od najboljih trikova za zdravu ishranu na poslu je da svake nedelje napravite jelovnik i unapred pripremite hranu kod kuće. Na taj način ćete moći da budete sigurni da ste se dobro i zdravo hranili i da ste uneli dovoljnu količinu vitamina i minerala.
Šta jesti zdravo na poslu?
Ako razmišljate šta da jedete zdravo na poslu kako biste dobili dovoljno kalorija i hranljivih materija, donosimo vam listu namirnica koje će vam dati energiju. Ovu hranu možete uključiti u bilo koji obrok u toku dana. Iako bi bilo najbolje da ručak za posao pripremite sami kod kuće sa odabranim sastojcima, možete naručiti i jela koja ih sadrže. Namirnice koje bi bilo dobro uvrstiti u nedeljni jelovnik za posao treba da sadrže što više vitamina, minerala, antioksidanata, proteina i vlakana. Važni su i ugljeni hidrati, ali sa njima ne treba preterivati jer u prevelikoj količini stvaraju suprotan efekat. Idealno bi bilo da jedete hranu sa što manje dodatog šećera i konzervansa.
U nastavku predstavljamo hranu koju je dobro jesti na poslu, šta sadrži i kada bi je bilo najbolje jesti:
- jaja – bogata vitaminima i proteinima, za doručak i ručak
- orasi i drugi orasi – proteini, zdrave masti, vlakna, za doručak ili užinu
- kinoa – vlakna, proteini, složeni ugljeni hidrati, za doručak i ručak
- crveno meso – gvožđe, proteini, za ručak
- leblebije – proteini, vlakna, za doručak i ručak
- grčki, nezaslađeni jogurt – proteini, za doručak i užinu
- ovsena kaša – vlakna, za doručak
- banane – ugljeni hidrati, kalijum, za doručak i užinu
- tamnozeleno lisnato povrće – nitrati, gvožđe, za ručak ili jutarnji smuti
- tofu – gvožđe, proteini, za doručak ili ručak
Pored navedenog, na listi stvari koje treba zdravo jesti na poslu svakako su riba i morski plodovi, ostalo povrće i voće, mahunarke, suvo voće i mlečni proizvodi. Bilo bi idealno kada bi svaki obrok sadržao bar jednog predstavnika svake grupe namirnica. Ovo je najlakši način da budete sigurni da jedete raznovrsnu, zdravu i kvalitetnu hranu.
Preuzmite android aplikaciju.