Кељ и спанаћ су слични по изгледу, укусу и нутритивном саставу, али ове две зелене врсте поврћа нису идентичне. Дакле, шта је са кељом у односу на спанаћ? Коме више треба веровати и ко је квалитетнији избор за људско здравље?
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2025/01/pexels-kindelmedia-7456546-1200x676-1-620x349.jpg)
Кељ је поврће крсташице, слично као броколи, прокељ, купус и рукола, а спанаћ припада породици поврћа која укључује блитву, цвеклу и киноу. Обе породице поврћа могу се јести сирово, али имају неке хемијске, текстурне и нутритивне разлике.Такође кељ има неколико својих врста и свака сорта може бити мало другачија у исхрани. Спанаћ се такође продаје у грозду са стабљикама, а свака врста кеља и спанаћа је здрава, а оно што вам се чини најпривлачнијим и најприступачнијим може бити хранљив избор.
Кељ је обично у сезони од септембра до фебруара, док је сезона спанаћа од раног пролећа до средине лета. Наравно, обе поврћке можете куповати и замрзнуте токм целе године.
„И кељ и спанаћ су нутриционистички феноменални. Оно што треба да једет чешће и више је заправо оно што вам се више допада у односу на ове две врсте поврћа”, каже нутрициониста Кристи Бауман.
Предности кеља
Кељ је нискокалорична храна која такође садржи мало угљених хидрата и има мало влакана, гвожђа и калцијума.
„Кељ је препун антиоксиданса, попут бета-каротена и флавоноида, који помажу у борби против упале и штите од хроничних болести. Он је фантастичан извор витамина К, који је одличан за здравље костију и правилно згрушавање крви. Поред тога, садржај влакана у кељу промовише здраво варење, док његов витамин А подржава чисту кожу и здраве очи“, наводи Бауман.
Предности спанаћа
Спанаћ је природно нискокалорична храна са мало угљених хидрата са мало влакана и протеина, плус има калијум, калцијум и витамине.
„Спанаћ је богат гвожђем које је важно за производњу енергије и транспорт кисеоника кроз тело”, каже Бауман додајући да је он препун магнезијума, виталног за функцију мишића и нерава, и фолата, који помаже у обнављању и расту ћелија. Спанаћ такође обезбеђује лутеин и зеаксантин — антиоксидансе који штите ваше очи од проблема са видом који се квари с годинама.
Кељ vs спанаћ: Да ли је један здравији од другог?
„Здравији” избор зависи од ваших специфичних нутритивних потреба. Кељ има више витамина Ц, док спанаћ има више гвожђа и магнезијума. Кељ је одличан избор за јачање имунитета са својим витамином Ц, док је спанаћ идеалан за оне који желе да подрже функцију мишића или ниво енергије због садржаја гвожђа”, каже Бауман.
Како да чешће једете кељ и спанаћ
Кељ и спанаћ се могу додати многим сланим и зачињеним јелима- могу одлично да се слажу када правите супе, јела од тестенина, помфрит, кајгану, па чак и пљескавице са хамбургерима. Хрскава ужина може да буде печени кељ исецкан као чипс. Кељ и спанаћ се такође могу лако додати у смутије или зелене сокове. Беби кељ и беби спанаћ су само млађе верзије биљака, а у нутритивном смислу, те сорте и даље имају хранљиву снагу, нудећи сличне витамине и минерале.
Преузмите андроид апликацију.