Početna > Život i stil
Život i stil

Šta je hormonska dijeta? Mršavi se zdravo, a kilogrami se ne vraćaju

Kako smršati bez previše odricanja i gladovanja i bez jo-jo efekta?
Foto: Pexels/Breakingpic

Broj unetih kalorija veoma je, očigledno, važan za povećanje ili gubitak telesne težine, ali i mnogi drugi faktori igraju važnu ulogu. Na sam apetit, želju za hranom i skladištenje masnoća u organizmu utiče niz faktora, a jedan od najvažnijih su hormoni, koji mogu biti ključni u (ne)regulaciji težine.

Proteklih godina, sve je popularnija tzv. hormonska dijeta, za koju se kaže da je način da se hormoni „resetuju“ ishranom i vrate na optimalne nivoe.

Međutim, da li nauka može da podrži ovu dijetu ili je ona u potpunosti zasnovana na stavovima svog tvorca?

Šta je hormonska dijeta?

Hormonska dijeta je program ishrane dr Nataše Tarner, koja je objavila istoimenu knjigu, a u njoj ističe da je primarni fokus na oscilacijama hormona i njihov negativan uticaj na težinu.

U pitanju je šestonedeljni proces u tri koraka koji je osmišljen tako da podstiče hormonsku ravnotežu i sveukupno zdravlje kroz ishranu i vežbanje, suplementaciju i detoksikaciju.

Cilj dijete je da se u prvom fazi izgubi oko 5,5 kilograma, nakon čega se navodno gubi oko jednog kilograma nedeljno, bez brojanja kalorija.

Dr Tarner tvrdi da se ovako optimizuju estrogen, insulin, hormon rasta, kortizol, dopamin, aceilholin, melatonin, progesteron, gama amino-buterna kiselina, dehidroepiandrosteron, testosteron, serotonin i hormoni štitne žlezde.

Prva faza hormonske dijete

U ovom delu dijete se obavlja detoksikacija.

Zabranjeni su:

-glutenske žitarice
-mlečni proizvodi od kravljeg mleka
-mnoga ulja
-alkohol
-kofein
-šećer i veštački zaslađivači
-kikiriki
-crveno meso
-citrusi

Dozvoljene namirnice su:

-bezglutenske žitarice i skrob
-većina povrća
-većina voća
-pasulj
-svi orašasti plodovi i semenke (ne kikiriki!)
-riba
-soja
-jaja
-biljno mleko
-mlečni proizvodi od ovčijeg ili kozijeg mleka
-neka ulja

U ovoj fazi se uzimaju i dodaci ishrani, pre svega probiotici i antiinflamatorni proizvodi poput kurkume ili ribljeg ulja.

Druga faza hormonske dijete

Dr Tarner preporučuje da se u ovoj dijeti izbegava hrana koja ometa hormone. To su:

-visokofruktuzni kukuruzni sirup
-ribe s visokim nivoom žive
-neorgansko meso
-neorganska kafa
-suvo grožđe
-kikiriki
-urme

U drugoj fazi se ne jedu ni prerađena hrana, veštački zaslađivači, hrana bogata nitratima (poput suvog mesa), prerađene žitarice…

Treća faza hormonske dijete

Ova faza se fokusira na celokupno fizičko i mentalno zdravlje kroz kardio vežbe i trening snage. Ona može prerasti u životni stil i podrazumeva znatno veću količinu žitarica (integralnih) kao i povremeni slatkiš (opet da vas mine želja).

Da li se mršavi od hormonske dijete?

Dr Tarner objasnila je u svojoj knjizi da se hormonska dijeta zasniva da praćenju glikemijskog indeksa namirnica, odnosno nekonzumiranju hrane s visokim glikemijskim indeksom, i na mediteranskoj ishrani.

Oba ova režima dobar su izbor kod kardiovaskularnih problema, a hormonska dijeta delotvorna je i kod ljudi sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom, zbog čega ćete verovatno izgubiti kilograme, piše medicinska platforma Healthline.

Postoje li loše strane hormonske dijete?

Vegetarijancima može biti teško da se pridržavaju ovog načina ishrane jer sadrži dosta proteina životinjskog porekla, a veopma je važno nemati nerealna očekivanja po pitanju broja izgubljenih kilograma.

Iako je uz ovakvu ishranu i vežbanje očekivano mršavljenje, to se ne događa ni preko noći, niti se gubi veliki broj kilograma za kratko vreme.

U prvim danima je moguće osetiti pad energije usled naglog smanjivanja ugljenih hidrata.

5 stvari koje treba uraditi pre treninga za bolje rezultate

Preuzmite android aplikaciju.