Почетна > Србија
Србија

Српски научници развијају антигенски тест и лек против ковидa

Научници са Хемијског факултета Универзитета у Београду, у оквиру два пројекта Специјалног програма истраживања ковид-19, који финансира Фонд за науку Србије, развијају решења која ће помоћи у борби против корона вируса, саопштено је из Фонда за науку након недавне посете истраживачким тимовима и лабораторијама у којима се спроводе истраживања.
Фото: Pixabay/kkolosov

 

Прецизира се да пројекат ЦАПСИДО, под вођством дописне чланице САНУ и професорке на Хемијском факултету у Београду Тање Ћирковић Величковић, развија поузданији и бржи антигенски тест за детекцију ковида-19, а пројекат SMART Repurposing, који води академик и професор на Хемијском факултету у Београду Радомир Саичић, ради на проналажењу лека против ковида-19.

Овај центар је како наводе из Фонда за науку један од 200 тимова у свету који ради на проналажењу лека против ковида-19.

„Центар је најпре кренуо у истраживање једињења која у људима могу да блокирају ензиме и протеине који су потребни за дупликацију коронавируса, како би затим могао да пређе на њихово компјутерско моделовање и симулацију, као и проналажење кандидата за лек“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће финална тестирања бити спроведена у Пастеровом институту у Француској.

Када је реч о пројекту ЦАПСИДО, његови истраживачи развијају тест који ће бити осетљив на веома ниске концентрације коронавируса код оболелих а циљ је да се развију антигенски тестови који ће, за разлику од ПЦР тестова, откривати протеине коронавируса, чак и када је он присутан у веома у јако ниској концентрацији.

За потребе овог пројекта, купљена је и капитална опрема каква не постоји у земљи нити у региону а реч је о машини спектрометар високе резолуције, инструменту врхунских перформанси који пружа велику количину информација по анализираном узорку.

Фото: Pixabay/fernandozhiminaicela

В.д. директора Фонда за науку Милица Ђурић Јовичић је приликом посете лабораторијама истакла значај ових пројеката и целокупног програма.

„Веома је важно да опрема која се набавља буде на располагању целој научној заједници. Јасно је да то представља додатан организациони задатак за институцију, као и одговорност, али такође доприноси научној сарадњи и ефикаснијем коришћењу ресурса“, навела је она.

Додала је да је веома значајно што се наши научници, уз подршку Фонда за науку тренутно баве питањима од великог значаја у борби против коронавируса.

 

Преузмите андроид апликацију.