Početna > Srbija
Srbija

Srpski naučnici razvijaju antigenski test i lek protiv kovida

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja kovid-19, koji finansira Fond za nauku Srbije, razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Fonda za nauku nakon nedavne posete istraživačkim timovima i laboratorijama u kojima se sprovode istraživanja.
Foto: Pixabay/kkolosov

 

Precizira se da projekat CAPSIDO, pod vođstvom dopisne članice SANU i profesorke na Hemijskom fakultetu u Beogradu Tanje Ćirković Veličković, razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju kovida-19, a projekat SMART Repurposing, koji vodi akademik i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Radomir Saičić, radi na pronalaženju leka protiv kovida-19.

Ovaj centar je kako navode iz Fonda za nauku jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv kovida-19.

„Centar je najpre krenuo u istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju koronavirusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će finalna testiranja biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Kada je reč o projektu CAPSIDO, njegovi istraživači razvijaju test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije koronavirusa kod obolelih a cilj je da se razviju antigenski testovi koji će, za razliku od PCR testova, otkrivati proteine koronavirusa, čak i kada je on prisutan u veoma u jako niskoj koncentraciji.

Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlji niti u regionu a reč je o mašini spektrometar visoke rezolucije, instrumentu vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

Foto: Pixabay/fernandozhiminaicela

V.d. direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić je prilikom posete laboratorijama istakla značaj ovih projekata i celokupnog programa.

„Veoma je važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici. Jasno je da to predstavlja dodatan organizacioni zadatak za instituciju, kao i odgovornost, ali takođe doprinosi naučnoj saradnji i efikasnijem korišćenju resursa“, navela je ona.

Dodala je da je veoma značajno što se naši naučnici, uz podršku Fonda za nauku trenutno bave pitanjima od velikog značaja u borbi protiv koronavirusa.

 

Preuzmite androidaplikaciju.