Početna > Srbija
Srbija

Srbija i Koreja unapređuju saradanju na digitalizaciji

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i novoimenovani ambasador Republike Koreje u Srbiji Li Đeung razgovarali su danas o nastavku dosadašnje intenzivne saradnje dveju zemalja u oblasti digitalizacije i unapređenja elektronskih servisa javne uprave.
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Obradović je rekla da je reforma javne uprave jedan od prioriteta vlade Srbije i istakla da je otvaranje Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog centra (SKIP centra) u Beogradu pre pet godina značajno doprinelo razvoju elektronske uprave u zemlji i podizanju kapaciteta Republike Srbije za modernizaciju javne uprave.

Podsetila je da će tokom godine u Nišu biti otvoren drugi SKIP centar, što predstavlja veliki uspeh za Srbiju, jer to nije praksa u ostalim zemljama sveta.

Ambasador je čestitao ministarki na tome što je SKIP centar nagrađen za najbolji centar u svetu, u konkurenciji više od šezdeset sličnih centara čiji rad podržava Republika Koreja i istakao da njegovo izuzetno funkcionisanje služi za primer drugim informatičko-pristupnim centrima.

Na sastanku je bilo reči i o projektu „Razvoj pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka“, koji se u saradnji sa Korejskim razvojnim institutom i kompanijom Samsung realizuje u opštinama Petrovac na Mlavi, Bečej i Šid, sa ciljem unapređenja kvaliteta života građana.

Sagovornici su zaključili da će ovaj važan projekat doprineti i uspostavljanju saradnje između jedinica lokalne samouprave dveju zemalja radi razmene iskustava i znanja.

Obradović i Li razgovarali su i o intenziviranju saradnje u oblasti matičnih knjiga, ali i u oblasti energetike i zaštite životne sredine, a novoimenovani korejski ambasador ukazao je na veliko interesovanje korejskih kompanija za ulaganje na srpskom tržištu.

On je prethodno posetio SKIP centar Ministarstva i izrazio uverenje da će se dosadašnja uspešna saradnja u oblasti elektronske uprave i informaciono-komunikacionih tehnologija dve zemlje ojačati i obuhvatiti nove projekte.

U Ankari predstavljeni turistički potencijali Beograda i Srbije

Preuzmite android aplikaciju.