Почетна > Србија
Србија

Србија и Кореја унапређују сарадању на дигитализацији

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и новоименовани амбасадор Републике Кореје у Србији Ли Ђеунг разговарали су данас о наставку досадашње интензивне сарадње двеју земаља у области дигитализације и унапређења електронских сервиса јавне управе.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Обрадовић је рекла да је реформа јавне управе један од приоритета владе Србије и истакла да је отварање Српско-корејског информатичко-приступног центра (СКИП центра) у Београду пре пет година значајно допринело развоју електронске управе у земљи и подизању капацитета Републике Србије за модернизацију јавне управе.

Подсетила је да ће током године у Нишу бити отворен други СКИП центар, што представља велики успех за Србију, јер то није пракса у осталим земљама света.

Амбасадор је честитао министарки на томе што је СКИП центар награђен за најбољи центар у свету, у конкуренцији више од шездесет сличних центара чији рад подржава Република Кореја и истакао да његово изузетно функционисање служи за пример другим информатичко-приступним центрима.

На састанку је било речи и о пројекту „Развој паметних градова заснованих на инфраструктури облака“, који се у сарадњи са Корејским развојним институтом и компанијом Самсунг реализује у општинама Петровац на Млави, Бечеј и Шид, са циљем унапређења квалитета живота грађана.

Саговорници су закључили да ће овај важан пројекат допринети и успостављању сарадње између јединица локалне самоуправе двеју земаља ради размене искустава и знања.

Обрадовић и Ли разговарали су и о интензивирању сарадње у области матичних књига, али и у области енергетике и заштите животне средине, а новоименовани корејски амбасадор указао је на велико интересовање корејских компанија за улагање на српском тржишту.

Он је претходно посетио СКИП центар Министарства и изразио уверење да ће се досадашња успешна сарадња у области електронске управе и информационо-комуникационих технологија две земље ојачати и обухватити нове пројекте.

U Ankari predstavljeni turistički potencijali Beograda i Srbije

Преузмите андроид апликацију.