Početna > Biznis
Biznis

Snižena granica za upotrebu aditiva u hrani

Kako bi zaštitili potrošače od potencijalno kancerogenih supstanci u hrani, Evropska komisija je usvojila pravila o smanjenoj granici za upotrebu nitrita i nitrata kao aditiva u hrani.
Foto: Unsplash/Tara Clark

Razlog donošenja ovakve odluke je zaštita od patogenih bakterija kao što su listerija, salmonela ili klostridija, a zasnovana su na strogoj naučnoj proceni Evropske agencije za bezbednost hrane EFSA.

„Naši građani očekuju da imaju bezbednu hranu i to je uvek bio kamen temeljac mog mandata“ rekla je komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides.

Ona je dodala da je postavljanjem novih ograničenja za nitrite i nitratne aditive u hrani preduzet još jedan korak i akcija u okviru Evropskog plana za borbu protiv raka.

Komesarka je pozvala prehrambenu industriju da brzo primeni naučno zasnovana pravila i gde god je to moguće, „da ih dodatno smanji kako bi zaštitila zdravlje građana”.

Nova stroža ograničenja uzimaju u obzir raznolikost proizvoda i uslova njihove proizvodnje širom EU.

Oni daju jasan signal industriji i manjim proizvođačima da je vreme da se pozabave izazovima koje predstavlja prisustvo nitrita i nitrata u hrani širom EU i duž celog lanca ishrane.

Proizvođačima je dat rok od dve godine da se prilagode ovim novim pravilima.

SAD: Tesla povlači skoro 55.000 vozila Model X

Preuzmite android aplikaciju.