Početna > Život i stil
Život i stil

Škampe mnogi obožavaju, ali ne znaju kako da ih pripreme i očiste

Škampi su omiljena hrana mnogih ljudi, ali mnogi ljudi ne znaju kako da ih očiste ili pripreme.
Foto: Pixabay/Viclinst90

Škampi pripadaju porodici škampa i nutritivno su bogato jelo sa malo kalorija. Pri kupovini je važno paziti da izaberete škampe koji nisu oštećeni i koji nemaju crne tačke. Da ne bi gubili previše mesa, potrebno je znati kako jesti škampe, ali i kako ih najbolje čuvati.

Zašto su škampi dobri?

Pored zanimljivog ukusa, škampi sadrže brojne vitamine i minerale, a bogati su i proteinima. Imaju malo kalorija i ne sadrže ugljene hidrate. Tako sadrže selen, vitamin B12, gvožđe, jod, fosfor, cink i magnezijum. Takođe su bogati omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao i antioksidansima. S druge strane, škampi imaju mnogo holesterola, dok su neki ljudi alergični na ovu namirnicu i ne bi trebalo da je jedu ni po koju cenu.

Kako jedete škampe?

Škampi se obično jedu rukama. Prvo izvadite glavu tako što ćete prstima jedne ruke držati rep škampa, dok na deo gde se spajaju glava i telo stavite kašiku i jednostavno ih odvojite. To možete da uradite i rukama, ali imajte na umu da vam je potreban peškir da obrišete ruke sa sobom. Prstima ćete ukloniti ljusku tako što ćete jednom rukom držati škampe, a prstima, tačnije noktima druge ruke ili nožem, probušite tanku ljusku sa unutrašnje strane škampa. Kada dođete do kraja, jednostavno uklonite oklop.

Ovo se takođe može uraditi sa priborom za jelo. Probušite zadnji deo škampa viljuškom da ga držite na tanjiru. Okrenite kašiku naopako i nežno je gurnite ispod ljuske blizu vrha škampa. Ljuska će početi da se cepa, pa kašikom pritisnite kraj škampa, uz rep, dalje od tela i ostaće vam meso škampa. Kod škampa se meso i sokovi koji su ostali u repu, ali i u glavi, mogu isisati ustima.

Kako napraviti škampe na buzari?

Najpoznatiji način pripreme škampa je onaj na buzaru. Škampi se na ovaj način kuvaju u velikom loncu da se svi ukusi dobro izmešaju, ali i da ostane sos u kome su se škampi kuvali. Osim toga, škampi se jednostavno mogu ispeći na roštilj tiganju sa malo ulja, a zatim preliti maslinovim uljem, peršunom i belim lukom.

Neophodno:
  • 1 kilogram škampa
  • 2 luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml belog vina
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • malo hlebnih mrvica
  • malo peršuna
  • maslinovo ulje

Crni i beli luk sitno iseckajte i prodinstajte na maslinovom ulju. Zatim dodajte paradajz, seckani peršun i so i biber i kuvajte oko 15 minuta. Operite škampe i dodajte ih u šerpu. Dodajte vino i sve promešajte. Pokrijte lonac i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Na kraju dodajte prezle po želji i ostavite da se sve kuva još nekoliko minuta. Škampe servirajte na tanjir zajedno sa sosom u kome su se kuvale, a poslužite uz hleb koji možete umočiti u taj sos. Sa strane pripremite vodu sa limunom u kojoj ćete oprati ruke.

Recept dana: Savršeni pečeni krompir

Preuzmite android aplikaciju.