Шкампи су омиљена храна многих људи, али многи људи не знају како да их очисте или припреме.
Шкампи припадају породици шкампа и нутритивно су богато јело са мало калорија. При куповини је важно пазити да изаберете шкампе који нису оштећени и који немају црне тачке. Да не би губили превише меса, потребно је знати како јести шкампе, али и како их најбоље чувати.
Зашто су шкампи добри?
Поред занимљивог укуса, шкампи садрже бројне витамине и минерале, а богати су и протеинима. Имају мало калорија и не садрже угљене хидрате. Тако садрже селен, витамин Б12, гвожђе, јод, фосфор, цинк и магнезијум. Такође су богати омега-3 и омега-6 масним киселинама, као и антиоксидансима. С друге стране, шкампи имају много холестерола, док су неки људи алергични на ову намирницу и не би требало да је једу ни по коју цену.
Како једете шкампе?
Шкампи се обично једу рукама. Прво извадите главу тако што ћете прстима једне руке држати реп шкампа, док на део где се спајају глава и тело ставите кашику и једноставно их одвојите. То можете да урадите и рукама, али имајте на уму да вам је потребан пешкир да обришете руке са собом. Прстима ћете уклонити љуску тако што ћете једном руком држати шкампе, а прстима, тачније ноктима друге руке или ножем, пробушите танку љуску са унутрашње стране шкампа. Када дођете до краја, једноставно уклоните оклоп.
Ово се такође може урадити са прибором за јело. Пробушите задњи део шкампа виљушком да га држите на тањиру. Окрените кашику наопако и нежно је гурните испод љуске близу врха шкампа. Љуска ће почети да се цепа, па кашиком притисните крај шкампа, уз реп, даље од тела и остаће вам месо шкампа. Код шкампа се месо и сокови који су остали у репу, али и у глави, могу исисати устима.
Како направити шкампе на бузари?
Најпознатији начин припреме шкампа је онај на бузару. Шкампи се на овај начин кувају у великом лонцу да се сви укуси добро измешају, али и да остане сос у коме су се шкампи кували. Осим тога, шкампи се једноставно могу испећи на роштиљ тигању са мало уља, а затим прелити маслиновим уљем, першуном и белим луком.
Неопходно:
- 1 килограм шкампа
- 2 лука
- 2 чена белог лука
- 200 мл белог вина
- 100 мл пасираног парадајза
- мало хлебних мрвица
- мало першуна
- маслиново уље
Црни и бели лук ситно исецкајте и продинстајте на маслиновом уљу. Затим додајте парадајз, сецкани першун и со и бибер и кувајте око 15 минута. Оперите шкампе и додајте их у шерпу. Додајте вино и све промешајте. Покријте лонац и кувајте на лаганој ватри око 20 минута. На крају додајте презле по жељи и оставите да се све кува још неколико минута. Шкампе сервирајте на тањир заједно са сосом у коме су се кувале, а послужите уз хлеб који можете умочити у тај сос. Са стране припремите воду са лимуном у којој ћете опрати руке.
Преузмите андроид апликацију.