Сезона мандарина је стигла, а у наставку прочитајте све здравствене предности овог слатко-киселог воћа. Као и остало цитрусно воће, мандарина је одличан извор витамина Ц, важног за имунитет и борбу против сезонских болести, чије симптоме ублажава и убрзава опоравак.
Сто грама воћа садржи око 30 милиграма ове хранљиве материје, што задовољава трећину дневне потребе за витамином Ц.
Због мале количине масти и соли, мандарина се сматра нискокалоричном намирницом, а препоручује се особама које желе да смршају.
Такође убрзава метаболизам и тако помаже у топљењу масних наслага у пределу стомака.
Подржавају варење
Приликом конзумирања мандарина не треба заборавити на белу влакнасту овојницу која окружује плод са унутрашње стране коре. Ако једете пуно угљених хидрата и масти, тај део цитруса пун дијеталних влакана помоћи ће да се убрза варење поспано. Тачније, мандарина убрзава перисталтику црева.
Чувају срце
Мандарина је добар извор калијума, који снижава крвни притисак, уравнотежује срчани ритам и штити здравље кардиоваскуларног система.
Стручњак саветује колико дуго можете оставити пса самог код куће
Преузмите андроид апликацију.