Biljka za koju svi misle da je korov, prepuna je vitamina.
Listovi mladog i svežeg maslačka prava su blagodet za organizam posle teške zime, prehlada i virusa. Prepuni su vitamina i salata od maslačka u proleće krepi organizam više nego i jedno drugo jelo.
Maslačak je bogat kalijumom i kalcijumom, ali i vitaminima A i B, pa fitoterapeuti obožavaju ovaju ovu samoniklu biljku. Dobra je u borbi sa gihtom, reumatizmom, ekcemom, čirom, a olakšava rad želuca. Odličan je za malokrvne i čisti krv. Koren se koristi za šećernu bolest.
Ipak, sveža salata je najveća „zvezda“ ove blagotvorne biljke. Međutim, salata od maslačka se jede isključivo u proleće, jer listovi moraju da budu mladi i sveži. Listovi se beru pre nego što biljka procveta. Beru se na ekološki čistom mestu, daleko od puteva i ljudi.
Priprema:
Kada se uberu mladi listovi, tokom noći potope se u vodu i ostave do ujutru, jer će se tako izgubiti gorčina.
Beru se samo mladi listovi daleko od puta.
Listovi se iscepkaju i pomešaju sa zelenom salatom, što nije obavezno, ali je ukusnije za one koji nisu navikli na opor ukus.
Listovi se operu pod mlazom vode, posole i poliju maslinovim uljem. Dodaju se balzamiko, jabukovo sirće ili limun. U šoljicu mogu da se pomešaju sirće i kašikica žutog šećera.
Može da se doda i sitno iseckan čen belog luka
Listovi maslačka mogu da se dodaju kuvanom krompiru, crnom luku i kuvanim jajima, čime će se dobro poznata krompir-salata obogatiti mineralima i vitaminima.
Čaj od ova 3 sastojka čini čuda: Ojačaće imunitet i vratiće vam potrebnu energiju
Preuzmite android aplikaciju.