Почетна > Свет
Свет

САД: Мање од 300.000 грађана се пријавило за помоћ

Мање од 300.000 америчких грађана протекле недеље пријавило се за помоћ незапосленима, први пут после укупно 19 месеци, односно средине марта 2020, саопштио је Секретаријат за рад.
Фото: Pixabay/ID1778011

То, како оцењује агенција Ројтерс, указује да је мањак радника, а не мања потражња за радном снагом разлог споријег тренда запошљавања.

„Подаци указују да компаније оклевају да отпуштају запослене услед недостатка радне снаге на тржишту“, изјавила је Рубела Фароки из организације која истражује економске прилике у месту Вајт Пленс у држави Њујорк.

Укупан број грађана који примају помоћ за незапослене смањен је за 523.426 у недељи окончаној 25. септембра.

Томе је допринео и престанак плаћања државних накнада за незапослене претходног месеца, пренео је Глас Америке.

Имајући у виду да се Делта варијанта коронавируса све спорије шири и да су, са друге стране, школе отворене, расту очекивања да ће се све више грађана запошљавати.

На повећање радне снаге могло би утицати и истицање плаћања такозваних проширених бенефиција, међутим, процене су и да би услед повећаног самозапошљавања, уштеда, превременог пензионисања и са, друге стране, услед јачања берзе и порасту цена некретнина, у Америци још неће бити довољно радне снаге.

Истовремено, недостатак радне снаге отежава ланац снабдевања, јер је све мање радника који производе сировине и робу и испоручују их на тржишта, што подстиче инфлацију.

Bajden i Si saglasni da rivalstvo ne treba da pređe u sukob

Преузмите андроид апликацију.