Почетна > Свет
Свет

Бајден и Си сагласни да ривалство не треба да пређе у сукоб

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је телефоном са кинеским председником Си Ђинпингом, а два лидера нагласила су потребу избегавања да ривалство између највећих светских економија прерасте у сукоб, саопштила је Бела кућа. Како је наведено, двојица лидера водили су јуче, током 90 минута разговора, широку дискусију о стратешким питањима која је укључивала области где постоје заједнички интереси као и оне где постоје неслагања између две земље.
Фото: PrtSc/GuardianNews/YouTube

„Председник Бајден је подвукао трајно опредељење САД за мир, стабилност и просперитет у Индо-Пацифику и свуда свету, а двојица лидера разговарали су о одговорности обе стране за обезбеђивање да конкуренција која постоји између две државе, не пређе у сукоб“, наводи се у саопштењу.

Такође је речено да је разговор био фокусиран на економска питања, климатске промене и пандемију ковид-19.

Фото: Танјуг/АР/Susan Walsh

Кинески државни медији известили су да је разговор био „искрен“ и „свеобухватан“, и нагласили да је председник Си поручио да америчка политика према Кини у великој мери оптерећује односе две државе.

Према овом извештају обе стране сложиле су се да одржавају честе контакте и да тимови на оперативном нивоу такође интензивирају комуникацију.

Повремени састанци на високом нивоу од првог телефонског разговора Сија и Бајдена у фебруару донели су слаб напредак у низу питања, од климатских промена, до људских права и транспарентности истраге над пореклом корона вируса.

Од тада две државе су готово непрестано размењивале оптужбе, уз међусобно санкционисање званичника и критике да друга страна не испуњава своје међународне обавезе.

 

Преузмите андроид апликацију.